Drágulhat az alkohol

Vágólapra másolva!
Tíz év után az Európai Bizottság ismét napirendre tűzi a szeszesitalok jövedéki adójának harmonizációját. Az előző egységesítésnél csupán legalacsonyabb adószintet állapítottak meg, ez pedig nagy szóráshoz vezetett, írta a Napi Gazdaság. Brüsszel a töményitalokra Magyarországon mintegy 500 forintos jövedéki adót vetne ki, de jócskán emelkedne a sör jövedéki adója is.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A szórás következménye elsősorban az elterjedt alkoholcsempészet lett, de belső piaci zavarokat és versenyproblémákat is okozott a döntés.

A brüsszeli székhelyű bizottság leginkább azonnal direktívatervezettel állna elő, ám a meglévő általános forgalmi és jövedéki adók olyan mértékben eltérőek, hogy a tagállamok nagy valószínűséggel azonnal elutasítanák a harmonizációra való törekvést.

A nemzeti érzésben bíznak a szeszesital-gyártók/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040430anemzeti.html

A minimumadók aktualizálása a bizottság szerint azért is fontos, hogy mert számolni kell az elmúlt tíz év 24 százalékos inflációjával.

Az árstruktúra megváltoztatása Brüsszel szerint az új tagállamokat érinti majd a legérzékenyebben. Magyarországra például az EU adatai szerint a tömény italokra minimum 2,12 eurós (534 forint), a sörre minimum 0,21 eurós (53 forint), a borra pedig minimum 0,02 eurós (5 forint) jövedéki adót vetnének ki.