Csillagászati hotelárak a foci-Eb idején

A hétvégén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság helyszínén, Portugáliában a szokásos ár többszörösét kérik el a szállodatulajdonosok a szobákért annak ellenére, hogy a kormány mérsékletre szólította fel az idegenforgalmi szakmát. A csillagászati árak azonban később megbosszulhatják magukat - írja szerdai számában a Népszabadság.

Forrás: EPA

A focitornának otthont adó nyolc portugál város mindegyikében irreálisan magasra nőttek a szállodai szobaárak. A közepes kategóriájú hotelekben az ötcsillagos szállodák árain lehet szobához jutni az Eb ideje alatt, a luxushotelekben pedig csillagászati összegeket kérnek el a szálláshelyekért.

Egy háromcsillagos hotel eddigi 38 eurós szobájáért a torna idejére 180 eurót kérnek éjszakánként, a lisszaboni ötcsillagos Tivoli Hotel szokásos 180 eurós ára helyett pedig 420 euróba kerül egy szoba. Van olyan szálloda is, ahol 475 százalékos emelést hajtott végre a tulajdonos.

A portugál kormány jóval a turisták rohama előtt mérsékletre szólította fel, sőt kemény szankciókkal fenyegette meg a turisztikai szakmát, ha indokolatlan áremelést tapasztal, de a jelek szerint a figyelmeztetés nem hozta meg a hatását. A szállodások azzal érvelnek, hogy az emelés átlagosan nem haladja meg a nagyobb kereslet indokolta 20-30 százalékot, a tapasztalatok azonban mást mutatnak.

Az Eb-nek otthont adó városokban sorra nyílnak meg az új szállodák (csak Lisszabonban és Portóban 15 új hotelt adtak át), de a magas árak ellenére szinte mindenhol telt ház van. A turistarohamból az ország szinte minden régiója hasznot húz, talán a déli - a turisták által egyébként közkedvelt - Algarve tartomány lesz egyedül vesztes, ahol csupán egy stadionban rendeznek meccseket.

A portugál turisztikai hivatal szerint a következő években 4-5 százalékos növekedés várható az idegenforgalomban, köszönhetően a tornának, de a szomszédos Spanyolország is igyekszik hasznot húzni az eseményből. A határ túloldalán "normális" áron kínálják a szálláshelyeket a focirajongóknak, így próbálva meg elcsábítani közülük néhányat. A portugál turisztikai hivatal szerint hosszú távon akár káros is lehet az ország számára az Eb idején tapasztalt szállodai áremelkedés, mert a turisták drága országnak könyvelhetik el Portugáliát - írja a Népszabadság.