Vége az olcsó olaj korának

2004.06.17. 7:29

A sokak által emlegetett újabb nagy olajválság ugyan várhatóan nem a közeli jövőben következik be, de a szakértők és a tudósok többsége biztos benne, hogy az olajkészletek csökkenése és a termelési kapacitás jelentős bővíthetőségének hiánya hosszú távon tartósan magas olajárakat eredményez. Szakértők szerint attól még nem kell tartanunk, hogy néhány éven belül leállhatnak az olajkutak, de nem árt, ha rövidesen egyéb energiahordozók után nézünk.

A kőolajtermelő országok szervezete, az OPEC június elején úgy döntött, hogy tíz kvótakötelezett tagja július elsejétől napi kétmillió, augusztus elsejétől pedig további napi 500 ezer hordóval növeli a kitermelést. A jelenlegi termelési kvóta napi 23,5 millió hordó, ami a döntés értelmében július 1-jétől 25,5 millió hordóra nő.

Az OPEC tagországok közül a legnagyobb bizonyítható tartalékokkal rendelkező Szaúd-Arábia napi termelése így 9,1 millió hordó lesz, az Egyesült Arab Emírségek pedig közölte, hogy az OPEC termelésnövelésétől függetlenül az eddigieken felül napi egymillió hordóval növeli a termelést.

A kvótaemelésről hozott döntés után mindkét fő referenciatípus - az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate könnyűolajfajták - hordónkénti ára fokozatosan csökkent ugyan, de az észak-iraki olajmezők biztonsági főnökének megyilkolása, illetve az északi olajmezőket összekötő vezeték elleni robbantásos merénylet hírére ismét emelkedtek az árak.

Az észak-iraki olajmezőkről már e hónap eleje szünetel a szállítás a törökországi Ceyhan kikötőjébe, miután szabotőrök megrongálták az exportvezetéket. Megszűnt az olajszállítás a dél-iraki Bászra olajkikötőbe is, mert hétfőn és kedden ellenállók felrobbantották az oda tartó vezetékeket is. Bászrából eddig naponta 1,6 millió hordó nyersolajat exportáltak. A hatóságok szerdán azt közölték: nem lehet tudni, mikor kezdődhet újra az export a városból.

Iparági szakértők egyébként korábban úgy nyilatkoztak: az OPEC döntése mellett árcsökkentő hatása lehet annak is, hogy a legfrissebb adatok szerint az amerikai tartalékok növekedtek.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK