Szlovákia használhatja a tokaji nevet

Hétfői és keddi tárgyalásán megállapodásra jutott a magyar és a szlovák kormány a tokaji bor névhasználatának ügyében. Ennek lényege, hogy ősztől, amennyiben hazai borászok módszerével készítik a szlovákiai bort is, akkor használhatják a tokaji nevet - írja a Népszabadság.

A megállapodás szerint a magyarországi 5000 hektáros tokaji termőterület mellett Szlovákiában a korábbi 900 hektár helyett 565,2 hektáron termelhetik a szlovák borászok a tokaji alapjául szolgáló furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt és zéta szőlőt - mondta a lapnak Szanyi Tibor az agrártárca politikai államtitkára.

Amennyiben Szlovákiában a magyarországihoz hasonló technológiával és szabályozás szerint dolgozzák fel a szőlőfajtákat, akkor használhatják a tokaji szamorodni, az aszú, az eszencia, a fordítás és máslás bor elnevezést, illetve ezek szlovák tükörfordítását. Szlovákia ugyanakkor lemond a kétputtonyos aszú előállításáról.

A két kormány közötti megállapodásra, illetve a szabályozás átvételére idén augusztusban vagy szeptemberben kerülhet sor - írja szerdai számában a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK