Harmadával nőtt az olimpiai számla

Az athéni olimpiai játékok költsége az eredetileg tervezettnél sokkal magasabb lesz, az az újabb számítások szerint eléri a 6 milliárd eurót - közölte a görög pénzügyminiszter.

Az eredeti költségvetés szerint az olimpia megrendezése 4,6 milliárd euróba került volna, de a pénzügyi tárca vezetője, George Alogoszkoufisz szerint már ez az összeg is jelentősen túlzó volt - írja a BBC.

A készülődést számos probléma nehezíti az építkezések csúszásától kezdve egészen addig, hogy a játékok megrendezése hatalmas biztonsági előkészületeket kíván meg. Ez lesz ugyanis az első olimpia a szeptember 11-ei amerikai terrortámadás óta, így a biztonságra minden eddiginél többet kell költeni. Erre a célra eddig 995 millió eurót fordítottak.

A görög pénzügyminiszter a parlamentben arra figyelmeztetett, hogy a túlköltekezések miatt az idei költségvetési előirányzattól eltérések lehetnek, és idén is nehéz lesz az államháztartási hiányt a GDP 3 százalékában meghatározott küszöbérték alatt tartani.

Az Európai Bizottság is megindítani készül a túlzott hiány miatti eljárást Görögország ellen, miután a rendkívüli kiadások az államháztartási deficit növekedésével jártak, és tavaly Görögország már túllépte a három százalékos küszöböt. A bizottság várhatóan június 24-én ajánlásokat tesz majd költségvetési egyensúly helyreállításának módozataira.

KAPCSOLÓDÓ CIKK