Csökkent az infláció az euróövezetben

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben, 0,2 százalékkal csökkentek az árak az euróövezetben júliusban az előző hónaphoz képest - közölte az Eurostat. A statisztikai hivatal 2,3 százalékra módosította a júliusi éves inflációs adatot a korábbi 2,4 százalékról.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak júliusi csökkenésének oka, hogy a ruházati termékek 6, az élelmiszerek 0,5 százalékkal olcsóbbak lettek júniushoz képest. Ez a csökkenés ellensúlyozni tudta a szálloda- és vendéglátóipar 1 százalékos áremelését.

Az energia és élelmiszeripari nyersanyagok ára nélkül számított maginfláció 2,1 százalékkal volt magasabb idén júliusban, mint egy évvel korábban. Júniusban 2,2 százalék volt a maginfláció.

Az európai statisztikai hivatal adatai szerint a 25 tagú EU-ban idén júliusban 2,3 százalékkal emelkedtek az árak tavaly júliushoz képest. A legnagyobb, 8,3 százalékos drágulást Szlovákiában mérték, a legalacsonyabbat, 0,2 százalékot Finnországban. Magyarországon 7,2 százalékos volt az infláció júliusban az egy évvel korábbi adathoz képest.