Kivégzésekkel tisztítják meg a kínai bankszektort

2004.09.15. 9:58

A fehérgalléros bűnözés elleni kampány részeként a kezdődő bankprivatizációk előtt kivégeztek Kínában négy embert banki csalásért - írja a BBC. Az állami hírügynökség közölte: tavaly összesen 7586 embert ítéltek el sikkasztás miatt, több mint felüket életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtották vagy kivégezték.

 

Három embert azért ítéltek halálra, mert 20 millió jüant (2,4 millió dollár) sikkasztottak a China Construction Bankból. A negyedik azért kapott halálbüntetést, mert 10,3 millió dollárt csalt ki munkaadójától, a Bank of China-tól.

Több kínai bankhoz hasonlóan az érintett két pénzintézet is nehéz helyzetbe került a rosszul kihelyezett kölcsönök miatt. A kormányzat az előző évben már 45 milliárd dollárt pumpált a kilátástalan helyzetbe került bankokba azért, hogy kedvezőbb helyzetbe hozza őket eladásuk előtt. A jövő évben esedékes egyébként az érintett két bank eladása is.

A Világkereskedelmi Szervetettel való megállapodás értelmében az ország bankszektora 2007-től nyitott a külföldiek előtt is, azonban rossz jel, hogy egyre több csalásra derül fény.

Júniusban egy befektetési vállalat volt elnöke kapott 14 éves börtönbüntetést, miután 1999-ben az általa vezetett cég összeomlott egy 5 milliárd dolláros tartozás alatt.

Az állami hírügynökség közlése szerint Kínában 7264 csalással kapcsolatos esetet zártak le 2003-ban, mellyel összefüggésben 7586 embert ítéltek el. Az elítéltek több mint felét életfogytiglan bebörtönözték vagy halálra ítélték.

Habár hivatalos közlés nincs, emberi jogi szervezetek becslése szerint 5-10 ezer halálbüntetést szabnak ki évente Kínában, számos esetben nem erőszakos bűncselekményekért is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK