Gyorsul a szlovák magánosítás

2004.09.17. 16:13

A szlovák kormány a 2006-os választásokig mintegy 2,51 milliárd eurós privatizációs bevételre számít _ közölte pénteken Pavol Rusko gazdasági miniszter. A kabinet számos stratégiai cég magánkézbe adását tervezi.

Pavol Rusko gazdasági miniszter tájékoztatása szerint lezárják a Slovenské Elektrarne 66 százalékának eladását, amelyért az olasz Enel jövő júniusig 33,7 milliárd koronát fizet ki. Ugyanígy a hat legnagyobb szlovákiai hőerőmű 51 százalékos részét is magánosítják.

Az állam eladásra kínálja a Zapadoslovenska energetika (ZSE) regionális szolgáltatóban levő 51 százalékos tulajdonrészét is, 14 milliárd koronáért. 41 százalékot a ZSE-ből még az idén a német E.ON-nak adnak el, 2005-ben 10 százalékot a tőzsdére visznek. Az E.ON már jelenleg is 40 százalékban tulajdonosa a ZSE-nek, 9 százalék az EBRD tulajdonában van.

Az szlovák államvasutak teherszállító részlegét - a személyforgalomtól elválasztva - ugyancsak teljes egészében privatizálni akarják. A részleg értékét 8-12 milliárd koronára becsüli a szlovák kormány. A közelekdési ágazatban magánosítás előtt áll a pozsonyi repülőtér is, egyelőre azonban még bizonytalan, hogy a kassai légikikötővel együtt privatizálják-e, vagy önállóan. Az együttes eladás értékét 7 milliárd koronára becslik a szakértők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK