Globális adóval küzdenének a szegénység ellen

Vágólapra másolva!
Világszerte több mint egymilliárd ember él napi kevesebb, mint egy dollárból. Egy új elképzelés a fejlett világban élők hétköznapi tevékenységeinek megadóztatásában keresi a megoldást. Adót vetnének ki például a nemzetközi pénzügyi műveletekre, a repülőjegy-értékesítésre vagy a hitelkártyával lebonyolított tranzakcióra - írja az euro.hu.
Vágólapra másolva!
euro.huhttp://www.euro.huEU-pályázatokhttp://www.mfor.hu/rovat.php?ter=15Új oldalunk segít eligazodni a pályázatok között, az Erste szakértői pedig válaszolnak kérdéseire.

Egy francia munkacsoport 150 oldalas tanulmányt készített a szegénység és éhínség problémájának kezelésére. Ebben javasolják többek között globális adó kivetését a nemzetközi pénzügyi műveletekre, a nehézfegyverek kereskedelmére, a tengerszorosokon áthaladó hajóforgalomra, a repülőjegy-értékesítésre, nemzetközi szintű szerencsejátékokra, minden, hitelkártyával lebonyolított tranzakcióra, valamint az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátóira.

Az USA szerint a globális adó antidemokratikus

Chirac elnök "technikailag reális és gazdaságilag racionális" politikai lépésnek nevezte az elképzelést. Az amerikai delegációt vezető mezőgazdasági miniszter ezzel szemben úgy vélte, hogy a globális adók kivetése antidemokratikus és keresztülvihetetlen. Az USA a gazdasági növekedésben látja az éhezés és szegénység ellenszerét. A francia elnök szerint Amerika elzárkózó politikája túl sokáig nem lesz tartható.

Franciaország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank októberi washingtoni tanácskozása, valamint a G8-ak, a legfejlettebb ipari országok csoportja elé kívánja vinni a javaslatcsomagot.

50 milliárd dolláros alap az éhínség enyhítésére

Jacques Chirac francia és Lula da Silva brazil elnök hétfőn New Yorkban egy ENSZ gazdasági konferencián javaslatot terjesztett elő egy 50 milliárd dolláros éves alap létrehozására az éhínség enyhítése érdekében. Az USA nem támogatta az elképzelést, amire Chirac úgy reagált: ez az álláspont alighanem változni fog a novemberi elnökválasztás után.