A szlovák tárcavezető az év pénzügyminisztere

Vágólapra másolva!
A szlovák Ivan Miklost választotta az év pénzügyminiszterévé a Euromoney pénzügyi szaklap. Ezt a címet kapta Bokros Lajos is pénzügyminisztersége idején - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ivan Miklos 2002 ősze óta pénzügyminiszter Szlovákiában; az előző kormányban gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes volt. Hivatalba lépése után a fiskális szigorítások eredményeként az államháztartás GDP-hez viszonyított hiánya 3,5 százalékra csökkent a 2002-es 5,7 százalékról.

Bár ebben az évben előreláthatólag 3,8 százalék lesz a deficit, a középtávú program szerint az 2007-re az euró bevezetéséhez szükséges 3 százalékra csökken. A GDP-arányos államadósság tavaly 45 százalékra mérséklődött a 2002-es 49 százalékról, s 2006-ra Miklos már 40 százalékot valószínűsít.

A szlovák GDP idén 5 százalékkal nő, és a 19 százalékos társasági adó bevezetésének, a munkaerő-piaci reformnak és egyéb intézkedéseknek köszönhetően Szlovákia az egyik "legüzletbarátabb" ország Európában. A külföldi működőtőke-befektetések összesített értéke mára 10 milliárd dollár fölé nőtt az 1999-es 2 milliárdról.

A kormánypártok megegyeztek a büdzsé számairól

A szlovák kormánykoalíció pártjai hétfőn negyedik nekifutásra tudtak megegyezni a 2005-ös költségvetés elosztásának kérdésében. A pártok eredetileg mintegy 10 milliárd koronával kértek többet tárcáik számára, mint amennyit a költségvetés sarokszámai lehetővé tettek, hétfőn már csupán 3,5 milliárddal lépték túl a keretet. Ivan Miklos a tárgyalások után nyilatkozva megelégedéssel nyugtázta, hogy a koalíciós partnerek végül megállapodtak, és nem növelték a tervezett deficitet - írja keddi számában az Új Szó.