Az Európai Bíróság előtt a tokaji

2004.11.05. 9:06

Az olasz Lazio megye bírósága a hosszú esztendők óta húzódó tokaji névhasználati vita miatt az Európai Bírósághoz fordult, vitatják ugyanis, hogy kizárólag hazánk lenne jogosult a használatra - írta a Világgazdaság.

Az Európai Bizottság a közelmúltban tárgyalta az ügyet, így leghamarabb 2005 első felében várható döntés. A probléma elsődleges forrása, hogy egy 1993-as magyar-uniós kétoldalú megállapodás tiltja az olaszoknak a "tocai" címke használatát, mintegy elismerve Magyarország kizárólagos jogát.

Az olaszok a fenti szabályozás érvénytelenítését szeretnék elérni. Az olasz fél szerint a tocai őshonos szőlőfajta a Friuli és a Veneto borvidéken, a megkülönböztetésben pedig a név eltérő írásmódja mellett a bor eltérő jellege is segítene. A magyar ellenérv szerint azonban a név kiejtése viszont azonos.

A szlovák tokajival is újra gondok lehetnek

Eközben politikai döntést látnak szükségesnek hazai szakértők szlovák-magyar tokaji vita esetében, szerintük ugyanis a szlovák fél új bortörvényében nem kívánja betartani a Brüsszel bevonásával nyáron kötött háromoldalú megállapodást. A kormánynak a jelen helyzetben döntenie kell, felszólítják-e ismét Pozsonyt a vállalt kötelezettségek betartására, a lap szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK