Öt tagállam átmenet nélkül vezetné be az eurót

Vágólapra másolva!
Öt új uniós tagállam átmeneti időszak nélkül vezetné be az eurót - derül ki az Európai Bizottság az eurózóna bővítéséről készített jelentéséből. Magyarország egyelőre nem döntött a bevezetés módjáról.
Vágólapra másolva!

Ciprus, Lettország, Litvánia, Szlovénia és Szlovákia átmeneti időszak nélkül vezetné be a közös európai fizetőeszközt, vagyis egyszerre rögzítené jelenlegi devizájának árfolyamát az euróhoz és vezetné be a közös pénzérméket és bankjegyeket. Litvániában és Szlovéniában a szabályozás megengedné, hogy az euró bevezetése után még két-három hétig a régi fizetőeszköz is forgalomba maradjon.

A valutaunióhoz csatlakozni készülő többi új uniós tagország még nem döntött az euró bevezetésének módjáról. Az Európai Bizottság számukra semmilyen javaslatot nem tesz, vagyis a döntést a tagállamokra bízza. A testület közleménye emlékeztet: Görögország kivételével a valutaunió többi tagállamában három éves átmeneti időszak után lett egyedüli hivatalos fizetőeszköz az euró.

A jelentés szerint Észtország 2006 közepén, Litvánia, Szlovénia és Ciprus 207-ben, Lettország és Málta 2008-ban, Szlovákia 2008-2009-ben, Lengyelország 2009-ben, Csehország 2009-2010-ben, míg Magyarország 2010-ben tervezi az euró bevezetését.