Állami segélyt kapnak a francia borászok

Vágólapra másolva!
70 millió eurós - mintegy 17,5 milliárd forintos - segélyt nyújt a francia borászoknak a kormányzat, hogy elősegítse az ágazat kilábalását a csökkenő eladások és károssá vált túltermelés miatti recesszióból. A borászok szerint a csomag nem éri el célját.
Vágólapra másolva!

A francia borászat gyászos két esztendőt tudhat maga mögött: az egyre csökkenő belföldi fogyasztás és az újvilág (Új-Zéland, Ausztrália, Chile, Egyesült Államok, Dél Afrika) borainak egyre nagyobb sikere komoly érvágást jelent. Exportban az újvilág országai már 2003-ban megelőzték Franciaországot. A Dominique Bussereau mezőgazdasági miniszter által bejelentett csomag célja a bormarketing elősegítése és a pénzügyi gondokkal küszködő borászok megsegítése.

A segély legnagyobb részét, 40 millió eurót kedvezményes hitelként ajánlanak fel a bajba jutott borászok számára - így a tervek szerint át tudják ütemezni kifizetéseiket. További 15 millió euró kedvezményes hitelt ajánlanak fel a francia borászatok legtöbbjére jellemző gazdasági társulások számára, míg 3,5 millió euró többlet jut a francia borok külföldi népszerűsítésére.

Az eladások 70 százalékát kitevő belföldi fogyasztás az elmúlt években bevezetett új alkohollal kapcsolatos jogszabályok és a reklámozás korlátozása miatt csappant meg - írta a BBC News. Az állami segélycsomag arra hivatott, hogy pozitív klímát teremtsen a borkultúrának, mondta Dominique Bussereau. A borászok és földtulajdonosok azonban nem ilyen optimisták - szerintük a segély mértéke sokkal kevesebb, mint ami indokolt lenne. Az olyan ismert borvidékeken gazdálkodók, mint Burgundia már pár éve befektetési gondokkal küszködnek: nincs pénzük az új technológiákra, és nem tudják versenyképessé tenni termékeiket külföldön, a borászatokat tömörítő mezőgazdasági szakszervezet, az FNSEA szerint.

A túltermelés is komoly gondot jelent: a kormányzat a szakszervezettel folytatott tárgyalás után beleegyezett az államilag dotált tőke-kivágásokba az olyan területeken, ahol ezzel a gazdák egyetértenek. Ezen kívül 500 szőlész korai nyugdíjba vonulásáról született döntés. Mintegy 250 millió liternyi bor ipari szesszé történő desztillációját is kérelmezte a francia kormányzat az Európai Uniótól, azért kompenzálnák a borászatokat. A termelés jelenleg 30 százalékkal nagyobb, bor iránti keresletnél Franciaországban.