Németország nem büntetne a túlzott hiányért

2005.02.16. 10:36

A német kormány szerint ezentúl nem szabadna megbüntetni azokat az EU-országokat, amelyek túllépik az egyezményes, GDP-arányosan 3 százalékos deficithatárt az államháztartási mérlegükben, hacsak nincs bizonyíték, hogy "jelentős hibát" követtek el a költségvetésben - írta a Financial Times Deutschland szerdán.

Hans Eichel német pénzügyminiszter levélben fejtette ki ezt az álláspontot Jeann-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az EU soros elnöke számára - írta a lap, amely szerint várható, hogy a német pénzügyminiszter az EU-pénzügyminiszterek szerdán kezdődő, kétnapos brüsszeli értekezletén is hangoztatja kívánságát.

Az 1997-ben elfogadott európai növekedési és stabilitási paktumban előírt, végső soron pénzbüntetéshez vezethető megtorlási rendszert annak idején főleg német követelésre fogadták el a tagországok.

Németország és Franciaország tavaly harmadik éve sértette meg az egyezményes deficithatárt, de az EU miniszteri tanácsa már 2003 végén gyakorlatilag eljárási kegyelemben részesítette őket, az Európai Bizottság ellenkező ajánlása ellenére.