Rekordszámú milliárdost talált a Forbes

Vágólapra másolva!
Soha nem volt még ilyen hosszú listája az amerikai Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereiről. A Forbes milliárdos listája idén 671 nevet tartalmaz. A listán szereplő személyek vagyona összesen 2,2 billió dollár. Az élen - immár tizenegy éve - Bill Gates, a Microsoft tulajdonosa áll. A leggazdagabb magyarnak meg kellene háromszoroznia vagyonát ahhoz, hogy fölkerülhessen a Forbes listájára.
Vágólapra másolva!

Rekordhosszú milliárdoslistát állított idén össze a Forbes. Az amerikai magazin névsorán idén 671-en szerepelnek; mindegyikük vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt (181,5 milliárd forint).

A listát tizenegy éve vezeti töretlenül a Microsoft alapítója, Bill Gates, akinek vagyona jelenleg 46,5 milliárd dollár, százmillió dollárral kevesebb a tavalyinál. A Forbes megjegyzi: lehetséges, hogy az üzlet lassulása miatt Gates nem tudja megtartani a helyét, és a 2006-os listán valaki letaszítja trónjáról.

Gatest a listán Warren Buffett amerikai pénzügyi guru, a Berkeshire Hathaway vezetője követi 44 milliárd dolláros vagyonnal. Harmadik az indiai acélipari vállalkozó, Laksim Mittal, aki először került be az első tízbe. A világ legnagyobbjának számító Mittal Steel indiai tulajdonosa Londonban él. Legutóbb 60 millió dollárért öt napra kibérelte Versaillest, hogy ott tartsák meg lánya esküvőjét.

Újonnan került az első tízbe a negyedik helyen álló mexikói telekommunikációs guru, Carlos Slim, aki az Egyesült Államokban is jelentős befektetésekkel bír. Szintén beküzdötte magát az első tízbe a svéd Ingvar Kamprad, az IKEA lakberendezési áruházlánc tulajdonosa. Kamprad vagyona jelenleg 23 milliárd dollár.

A Forbes szerint az év legnagyobb vesztese Mihail Hodorkovszkij a mára igencsak megtépázott orosz olajóriás, a Jukosz vezére. Az olajbojár vagyona 15 milliárdról 2,2 milliárdra apadt, miközben Hodorkovszkij előzetes letartóztatásban várja a Jukosz-ügy újabb fejleményeit. Öt üzleti partnere már nincs is a listán.