A Vatikán pénzügyei

2005.04.06. 6:55

Pusztán gazdasági szempontból nézve II. János Pál pápa halála busás jövedelmet hoz Rómának. A szokásos üzletmenet szerint tavasszal, húsvét után pangó időszak következik a zarándokturizmusban, csak a turistaszezon nyár eleji kezdete hoz újra fellendülést. A pápa halála miatt azonban több millióan zarándokolnak Rómába, hogy végső búcsút vegyenek a katolikus egyházfőtől. A hárommilliós Rómában legalább kettő, de akár négymillió zarándokra is számítanak a pápa temetéséig. A szállások teljesen megteltek, arról egyelőre nincsen információ, hogy a Vatikán múzeumai meghosszabbítanák nyitvatartásukat a szokásosnál tízszer nagyobb látogatószám miatt.

A Codacons fogyasztói jogvédő szervezet szerint a pápa temetéséig a hívek összesen mintegy 122 millió dollárt költenek majd el a Vatikánban és Rómában. A szervezet szerint a 2-4 millió gyászoló 193,4 millió dollárt költ közlekedésre: repülő- és vonatjegyre, valamint üzemanyagra. A hívek az előrejelzések szerint 64,4 millió dollárt költenek majd kegytárgyakra, 25,8 milliót hagynak az éttermekben, kávéházakban. A római szállodaiparnak várhatóan 32,2 millió dollárt hoz majd a zarándoktömeg.

A szállodák mindig jól járnak

Ahogy ez a tavalyi, athéni olimpia idején megszokottá vált a görög fővárosban, a fogyasztói jogvédő szervezet szerint várható az is, hogy egyesek árdrágítással extrahaszonra tesznek szert - vagy próbálnak szert tenni - a pápa halála miatt Rómába özönlő gyászolók révén. Az olasz szállodatulajdonosokat tömörítő Federalberghi szervezet a Condacos figyelmeztetésére válaszolva közölte: az olasz törvények szerint a szállodák csak annyi helyet adhatnak el, amennyire hivatalos engedélyük van, és a szobákba a törvény szerint pótágyakat sem tehetnek.

Ha férőhelyben nem is, az árak tekintetében a szállodatulajdonosok a maximális kihasználtságot célozzák meg: "Természetesen a legmagasabb árat kérjük el - ez egyszerű piaci törvény" - mondta a Federalberghi szóvivője az AP hírügynökségnek. Eközben az olasz kormány táborokat állít fel a város külkerületeiben azon hívek számára, akiknek nem jutott szállás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK