Magyarország a 37. a versenyképességi listán

2005.05.12. 7:35

Magyarország idén öt helyet lépett előre az IMD versenyképességi világranglistáján, amelyet továbbra is az Egyesült Államok vezet. Az új unós tagok közül Észtország szerezte a legjobb helyezést - írja a Népszabadság.

A világszerte referenciaként kezelt svájci IMD alapítvány friss versenyképességi ragsorában a 42. helyről a 37.-re lépett elő Magyarország, igaz, az előző évben nagyjából ennyit esett vissza.

A hatvan országot és régiót 134 kritérium alapján vizsgáló szakértők 2004-hez hasonlóan az idén is az Egyesült Államokat tették az első helyre, mögé felzárkózott Hongkong. Az első tizenöt között szerepel Dánia, Svédország, Finnország, Norvégia és Izland, valamint Kanada, Ausztrália és Írország is.

Az utolsó tizenötbe került többek között Görögország, Törökország, Lengyelország, Olaszország és Argentína. A 23. Németországot megelőzi régióként a 18. Bajorország, illetve Lombardia is jobban teljesít, mint Olaszország. Az új EU-tagok közül hazánkat Észtország (26.) és Csehország (36.) előzi meg.

Magyarország számára legnagyobb kihívás 2005-ben az IMD szerint, hogy növekedési pályán tartsa a gazdaságot, teljesítse az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, a legfőbb kérdésekben megállapodásra jussanak a politikai pártok, nagyobb figyelmet fordítson a lakosság harmadát kitevő szegényekre, és foglalkozzon a decemberi népszavazás következményeivel.

A szakértők szerint versenyképességi szempontból Magyarországnak erőssége például a társasági adó szintje, a közvetlen külföldi befektetések mennyisége, a diák-tanár arány, az úthálózat sűrűsége, az ifjúság érdeklődése a tudományok iránt. Gyengesége viszont a személyi jövedelmet terhelő adók szintje, a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya, a széles sávú kommunikáció drágasága, a magas tb-járulék, az egészségügyi hálózat, az etikus vállalatirányítás hiánya, valamint a jegybanki és árfolyam-politika.

KAPCSOLÓDÓ CIKK