Az EU figyelmeztette Romániát és Bulgáriát

2005.06.10. 13:56

Az Európai Bizottság figyelmeztetést küldött Romániának és Bulgáriának az EU-szabályok lassú gyakorlati alkalmazása miatt. Ha a két ország nem veszi át időben az uniós normákat, akkor 2008-ra halaszthatódik a felvételük.

Az Európai Bizottság bővítési biztosa, Olli Rehn figyelmeztető levelet küldött Romániának és Bulgáriának, hogy gyorsabban ültessék át a gyakorlatba az EU-szabályokat. Bővítési ügyekben illetékes szóvivő, Nagy Krisztina szerint a két ország általában véve jól halad az uniós kötelezettségeivel, de vannak lemaradások. A levél célja rámutatni ezekre a hiányosságokra.

Romániának elsősorban az áruk szabad áramlása, a társasági- és versenyjog, a mezőgazdaság, az adórendszer, a környezetvédelem, az igazságügy és a belügy területén van lemaradása. Bulgáriának a szolgáltatások liberalizálása, a társasági jog, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a belügy és az igazságügy területén van behoznivalója.

A márciusban aláírt csatlakozásai szerződés értelmében ha a két ország nem veszi át időre az uniós normákat, akkor az Európai Unió 2008-re halaszthatja a felvételüket, jóllehet erre most a szóvivő nem emlékeztetett. A német konzervatív ellenzék, amely az előrejelzések szerint a szeptemberi választásokon győzhet, egy ideje az EU további bővítésének felülvizsgálatát szorgalmazza.

KAPCSOLÓDÓ CIKK