Kína megegyezett az EU-val textil-ügyben

Vágólapra másolva!
A pénteken létrejött EU-kínai textilmegállapodás hétfőn nyilvánosságra hozott, újabb részletei szerint meghatározott éves növekedési ráták szerint korlátozzák az Unióba áramló kínai textilexport növekedését 2007 végéig: tíz textil- és ruhacsoportban - az egyes kategóriáktól függően - 8-12,5 százalék közötti éves növekedés lehetőségét hagyták jóvá a felek.
Vágólapra másolva!

A tíz érintett termékcsoporton kívüli textilárukra is az EU, a megállapodás értelmében, 2008-ig önmérsékletet tanúsít. Ennek mértékéről nincs számszerű megállapodás, de annyi bizonyos, hogy az EU nem fogja a Kína WTO-tagságával kapcsolatos teljes jogok szerint korlátozni a kínai textilimportot.

A WTO-szabályok szerint a tagországok Kínából származó importjuk növekedését évi 7,5 százalékban maximálhatják, ha az importnövekedés romboló hatásúnak bizonyul az adott ország megfelelő ágazatára. A most megállapított exportnövekedési ráták ennél jóval magasabbak.

A kínai textilkereskedelmi kamara üdvözölte a megállapodást, és közölte, hogy ezzel 170 millió dolláros azonnal veszteséget sikerült elhárítani a kínai textiliparban, mintegy 100 ezer dolgozó elbocsátásával együtt.

Az Európai Unió képviselői pénteken Sanghajban jutottak megegyezésre Kínával a textilimportról folyó vitában, elhárítva ezzel a kvótarendszer ismételt bevezetésének, és ezzel a kétoldalú kapcsolatok esetleges lehűlésének veszélyét. Peter Mandelson európai kereskedelmi biztos szerint a megállapodás mindkét oldalon biztonságot és kiszámíthatóságot teremt, az uniós országok textiliparát lélegzethez juttatja, és lehetővé teszi alkalmazkodásukat az új versenykörnyezethez, ugyanakkor Kína számára is igazságos rendezést jelent.

A megállapodás még az uniós tagállamok jóváhagyására vár, de diplomaták szerint még az erős szigorításokat követelő európai textilipari nagyhatalmak, Olaszország és Franciaország is valószínűleg támogatni fogja.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy Kínának még hivatalosan reagálnia kell arra, hogy a kínai cipőimport hat termékcsoportjában az Európai Bizottság szerdán mintegy 700 százalékos importnövekedést észrevételezett az idei első négy hónapban.