Korlátozott lesz a londoni merénylet gazdasági hatása

2005.07.07. 13:21

Elemzők szerint csak korlátozott hatása lesz a londoni merényleteknek. A szakemberek szerint a, londoni robbantások hatása nem hasonlítható a WTC elleni merényletek okozta recesszióhoz. A támadások hírére komoly zuhanás történt a tőzsdéken, és pánik alakult ki az olajpiacon. A tőzsdeindexek azonban délutánra már enyhén emelkedtek.

Nemzetközi gazdasági elemzők első véleményei szerint a csütörtöki londoni merényletsorozat - amelyért az al-Kaida terrorszervezet vállalt felelősséget - csak korlátozott gazdasági hatásokkal jár majd, és ezek nem lesznek összehasonlíthatók a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat következményeivel.

 

Az amerikai merényletek annak idején lelkileg is sokkolóbb hatásúak voltak, elsősorban azért, mert megrengették a világ vezető gazdasági hatalma, az Egyesült Államok "sérthetetlenségébe" vetett hitet, és a világ közvéleményét arra kényszerítették: vegyen búcsút attól az elképzeléstől, hogy a világ bármely része is biztonságos lehet. Akkor, a bizonytalan gazdasági helyzetre reagálva, világszerte csökkentek a kamatok, erre most az elemzők nem számítanak.

 

Az euróövezet gazdaságáért felelős Európai Központi Bank elemzők szerint most csak akkor reagálna kamatcsökkentéssel, ha a londoni események az euróövezeti gazdaságra is hatással lennének. A londoni merényletek hatása - csakúgy mint 2004 márciusában a spanyolországi terrortámadásé - csak rövid távú feszültséget okozhat a piacokon.

 

Ugyanakkor a szakértők arra is rámutatnak, hogy a biztonsági intézkedések fokozása már önmagában is következményeket hozhat a reálgazdaságra: így a pályaudvari, repülőtéri forgalomban, a külkereskedelemben negatív hatásokkal járhat. Politikai elemzők egyúttal a hosszú távú hatásokat illetően azt hangsúlyozzák: nem kizárható, hogy a kormányok a gazdasági reformok végrehajtását ismét elodázzák, mert erőiket a biztonságpolitika erősítésére szentelik inkább.

 

Amerikai gazdasági elemzők szerint ugyanakkor a fontnak jelenlegi árfolyamgyengüléséből nehezebb lesz visszakapaszkodnia, figyelembe véve a lassuló brit gazdaságot, és a jövőbeni brit kamatcsökkentéssel kapcsolatos széleskörű várakozásokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK