Az aranyon nem fog a tőzsdepánik

Vágólapra másolva!
A londoni terrortámadások után aranyvásárlási pánik tört ki a tőzsdén. Azt mondják, a sárga fém számít a legértékállóbb befektetésnek. Az [origo] utánajárt annak, hogy mi mozgatja az aranypiacot, és hol jön ki olcsóbban az, aki egy-két aranytömbre vágyik. Megtudhatják azt is, hogy mikor volt Magyarország aranynagyhatalom.
Vágólapra másolva!

A londoni terrortámadások hírére pánikszerű aranyvásárlás indult az árutőzsdéken. Fél napon belül azonban mindenki ismét a nagyobb kockázatot jelentő áruval: kőolajjal, kávéval, dollárral kereskedett. Az arany mindig is menekülési utat jelentett a tőzsdén, akkor vásárolják, ha nagy kockázatot jelent más árukkal - például kőolajjal - kereskedni.

"Aranyat és svájci frankot elsősorban akkor szokás vásárolni, ha nagy a politikai-gazdasági bizonytalanság" - állítja Oláh Flórián, a Hamilton Tőzsdeügynökség nemzetközi árutőzsdei elemzője. A tőzsde pszichológiája szerint az igazán rossz hírek aranyfelvásárlási hullámot indítanak el, mert mindenki biztosítani akarja magát az esetleges kockázatok ellen, és értékálló áruban akarja tudni a pénzét.

Árfolyam az utóbbi fél évben

"Az arany rövid és középtávon egyaránt a dollárhoz kötődik, azonban a kőolaj száguldozása is árfolyam-növekedést vetít elő" - mondta az [origo]-nak Oláh. A nemesfém 2004 december 6-án volt tizenhat éves történelmi csúcson, egy uncia 456 dollárba került. A dollár akkor mélyponton volt, ez okozta a nemesfém felértékelődését. Tovább rontott a helyzeten az a javaslat, amely szerint az IMF aranytartalékaiból kellene finanszírozni a legszegényebb országok segélyezését.

Az eredeti ötlet szerint negyvenmilliárd dollárnyi aranyat adtak volna el - ez elegendő lenne ahhoz, hogy hat és fél futballpályát centi vastagon arany borítson. A piacon megjelenő nagy mennyiségű arany jócskán levitte volna az árakat. Az USA lobbiereje természetesen megakadályozta ezt, ezzel enyhe emelkedés kezdődött az aranyárban

Március-áprilisra az ár már 444 dollár volt, azonban ezt a dollár erősödése újra lefelé nyomta. Az arany ára az olajárrobbanás hatására ment ismét feljebb. A befektetési alapok az inflációval együtt járó olajáremelés ellen biztosították magukat arany vásárlásával.

Aranyra nagyobb fizikai kereslet Törökországban és Kínában van. Utóbbi országban nemrég engedélyezték a négy legnagyobb banknak, hogy aranytömböket árusítson - ez azonban egyelőre nem érezteti hatását a világpiacon. Idén nem várnak jelentősebb árfolyam-növekedést, az ár legfeljebb 450 dollárig mehet fel.