Kevéssel nőtt az euróövezet inflációja

2005.07.18. 11:46

Júniusban a nyersolajárak drágulása miatt az Európai Központi Bank (EKB) által meghatározott 2 százalékos cél fölé, 2,1 százalékra emelkedtek a fogyasztói árak az eurózónában - közölte az EU statisztikai hivatala.

Az Eurostat hétfői jelentése szerint a 12 tagú eurózónában a fogyasztói árak júniusban 0,1 százalékkal drágultak az előző hónaphoz képest, míg 2004 júniusához képest 2,1 százalékkal álltak magasabban. Elemzők júniusra 0,2 százalékos havi, illetve 2,1 százalékos éves inflációt vártak.

Az inflációs ráta júniusi emelkedése döntően az energiahordozók árának havi 1,6 százalékos emelkedését tükrözi. Az energiaféleségek, az élelmiszerek, dohányáruk ingadozó árát nem tartalmazó maginfláció éves szinten 1,4 százalékos növekedést mutat, szemben a májusi 1,6 százalékkal.

Az EKB legutóbbi prognózisában az éves átlagos inflációt 1,8-2,2 százalék között adta meg az idei évre, míg jövőre 0,9-2,1 százalékos áremelkedési ütemet vár.

Az éves áremelkedés mértéke február óta haladja meg, igaz, csekély mértékben a 2 százalékos küszöböt, így elemzők szerint az EKB az eurózóna krónikusan gyenge gazdasági növekedése ellenére sem fogja mérsékelni az idén az irányadó kamatot.

Az Eurostat hétfőn módosította a májusi inflációra vonatkozó adatát az olasz számok felülvizsgálata után. E szerint májusban 0,3 százalékos havi, illetve 2,0 százalékos éves inflációt mértek, szemben a korábban közölt 0,2 százalékos havi, illetve 1,9 százalékos éves inflációval.

KAPCSOLÓDÓ CIKK