Duplázott a Corus, az acélipari óriás

2005.08.25. 14:02

A brit-holland Corus acélipari óriásvállalat több mint kétszeresére növelte adózás előtti eredményét az első félévben tavalyhoz képest. A cég hosszú szünet után csupán az elmúlt évben vált nyereségessé.

Több mint duplájára, 658 millió fontra (közel egymilliárd dollárra) nőtt a Corus acélipari vállalat első félévi adózás előtti eredménye. Az egymilliárd dolláros eredmény messze felülmúlta nemcsak a tavalyi második féléves eredményt, az előzetes várakozásokat is.

A Corus azonban óvatos, mivel nyeresége jövőbeni alakulását erősen befolyásolhatja, hogy a kínai acéltermelés is fellendült, emellett az idei év jelentős vasércdrágulást hozott. Az európai acélgyártók a kialakult piaci helyzetre válaszul júniusban és júliusban 8-9 százalékkal visszafogták termelésüket.

A vállalat, amely évi 19 millió tonna acélt állít elő, törökországi partnerkeresése mellett a nagy növekedéssel, de olcsó költségekkel kecsegtető államok felé keresi bővülési lehetőségeit, így egyebek között Oroszország, Kína, India és Közép-Európa áll terjeszkedési elképzeléseinek középpontjában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK