Növekszik a világ acélfelhasználása

2005.10.03. 13:16

Bár az energiaárak emelkedése elvileg az acélkeresletet is visszafoghatja, elemzők jövőre a kereslet 4-5 százalékos bővülését valószínűsítik. Az acélipari óriások további beruházásokkal és vállalatfelvásárlásokkal igyekeznek fokozni termelésüket.

Jövőre 4-5 százalékkal növekedhet a világ acélfelhasználása, elsősorban Kína, illetve India keresletének növekedése miatt - állapították meg a Nemzetközi Vas- és Acélintézet (IISI) szöuli éves közgyűlésén. Ez azt jelenti, hogy jövőre 1,04-1,053 milliárd tonna közötti lehet a felhasználás az idei 998 millió, és a tavalyi 972 millió tonnát követően.

Kína kereslete 10 százalékkal bővül az idén, és 7-8 százalékkal jövőre, míg a világ többi részén nagyjából a tavalyival lesz azonos a felhasználás - hangzott el a közgyűlésen. Az elemzők úgy látják, hogy elsősorban az autóiparban, a hajógyártásban, illetve a feldolgozóipari gépek és berendezések gyártásában tevékenykedő vállalatok acélvásárlása növekszik.

A kereslet és az árak növekedése már eddig is jelentős hasznot hozott a világ acélipari csoportjainak, s a jövőben újabb beruházásokkal, további vállalatfelvásárlásokkal akarják meglovagolni az acélipari konjunktúrát.

A világ legnagyobb acélipari vállalata, az indiai Mittal például Kelet-Európában akar újabb érdekeltségeket szerezni már meglévő lengyelországi üzemei mellé, elsősorban a gyorsan növekvő autógyártás kiszolgálására.

A világ második számú acélipari csoportja, a belga Arcelor is Kelet-Európa felé kacsintgat: a következő két évben 3,5 milliárd dollárt szán vállalatfelvásárlásra Kelet-Európán kívül még Kínában, Indiában, Észak-Amerikában és Mexikóban.

Brazíliában épít acélművet 1,5 milliárd euróért a német ThyssenKrupp, amely az elmúlt üzleti évben elért 1,7 milliárd eurós adó előtti eredményéből 1 milliárdot az acélnak köszönhet.

Mindamellett elemzők felhívják a figyelmet, hogy az energia árának emelkedése veszélyeket rejt magában az általános konjunkturális helyzet, s így az acélkereslet alakulására nézve.

KAPCSOLÓDÓ CIKK