EU-büdzsé: kérdőjelek Blair kudarca után

2005.11.11. 14:57

Megkérdőjelezik brit és uniós politikusok Tony Blair brit kormányfő esélyeit arra, hogy sikerül alkut nyélbe ütnie az EU következő költségvetéséről, miután a héten vereséget szenvedett a londoni alsóházban a terrorellenes törvény szigorítási tervével.

Súlyosan megkérdőjelezik vezető brit és uniós politikusok Tony Blair brit kormányfő esélyeit arra, hogy sikerül alkut nyélbe ütnie az EU következő költségvetéséről, miután a héten drámai vereséget szenvedett a londoni alsóházban a terrorellenes törvény szigorítási tervével, írta pénteken a Financial Times.

A soros EU-elnöki tisztséget betöltő brit kormány 66 fős alsóházi többsége ellenére szerdán jelentős arányú vereséget szenvedett a júliusi londoni öngyilkos merényletek után kidolgozott tervezet végszavazásában.

A szigorítás fő eleme a terrortevékenységgel gyanúsítottak vádemelés nélküli vizsgálati fogságának kiterjesztése lett volna a jelenlegi 14 napos maximumról 90 napra, de ezt a kormányzó Munkáspárt frakciójában is annyian elvetették, hogy a tervezet megbukott.

Ez volt Blair első veresége az alsóházban a Labour 1997-es hatalomra kerülése óta.

A pénteki Financial Timesnak név nélkül idézett brit források azt mondták: ezek után lehetetlen, hogy Blair nekiveselkedjen a brit uniós visszatérítés csökkentéséről szóló tárgyalásoknak, és konfrontálódjon a bulvársajtóval a brit nettó befizetés emelése miatt.

Nagy-Britannia jelenleg évente 4,6 milliárd euró visszatérítést kap a brüsszeli kasszából; ezt még Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfő érte el 1984-ben, a közöspiaci támogatási rendszer Londonra nézve kedvezőtlen mivoltára hivatkozva.

Az új költségvetési kompromisszum része lenne ennek csökkentése, de a Financial Times szerint a csökkentés mértékéről még Blair, Gordon Brown pénzügyminiszter és Jack Straw külügyminiszter sem tudott egymás közt megállapodni.

A londoni üzleti napilap szerint Tony Blair azt kockáztatja, hogy ha nem sikerül költségvetési alkut elérnie, a brit EU-elnökségi félévet kudarcként fogják elkönyvelni.

A Financial Times úgy értesült, hogy ez az aggály a brüsszeli EU-nagykövetek szerda esti "viharos" tanácskozásán is felmerült. A német nagykövet állítólag megkérdőjelezte, hogy Nagy-Britannia egyáltalán akarja-e a megállapodást a költségvetésről, a francia EU-képviselő pedig a brit lap szerint azt mondta: a briteknek "sikerült negatív konszenzust felépíteniük".

Az egyik meg nem nevezett uniós nagykövet a Financial Timesnak azt mondta: az a benyomása, hogy a brit miniszterelnök vezetői fennhatósága már nem érvényesül teljesen.

Blair már az október végi londoni EU-csúcs előtt, külföldi újságíróknak nyilatkozva egyértelmű utalást tett a költségvetési megállapodás további tolódásának lehetőségére, mondván: "nyitott kérdés", hogy megszületik-e az idén az alku.

A brit kormányfő a múlt havi sajtóbeszélgetésen azt mondta: teljesen megérti, ha az új EU-tagországok félnek az elhúzódó költségvetési patthelyzettől, de a megegyezésnek csak akkor van értelme, ha az egyben az európai költségvetés átalakításáról is szól.

A pénteki Financial Times cikke szerint ugyanakkor Franciaország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós költségvetés szerkezete 2013-ig nem módosulhat. Márpedig ez súlyos aggály forrása Londonban, amely csak a közös agrárpolitika mélyreható reformja esetén lenne hajlandó tárgyalni a brit visszatérítés ügyéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK