Szlovéniában egy év múlva euróval fizetnek

2005.11.18. 16:12

Szlovénia alig több mint egy év múlva szinte bizonyosan az euróövezet tagja lesz, mivel már gyakorlatilag most kész a csatlakozásra, áll a Dresdner, az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott térségi elemzésében.

Szlovénia alig több mint egy év múlva szinte bizonyosan az euróövezet tagja lesz, mivel már gyakorlatilag most kész a csatlakozásra, áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott térségi elemzésében.

A Dresdner bankcsoport londoni befektetési részlegének (DrKW) országjelentése szerint Szlovénia, ellentétben számos más, politikai és költségvetési viharokkal küszködő új EU-tagállammal, a "stabilitás mintaképe".

Az ország a tavalyi EU- és NATO-csatlakozás óta lendületesen halad következő célja, a 2007. január 1-jei euróbevezetés felé, és a legutóbbi gazdasági fejlemények alapján erre "minden esélye meg is van", áll a DrKW pénteki elemzésében.

Szlovénia a négy fő maastrichti feltétel közül hármat már teljesít, és csak az inflációs kritérium teljesítésében lassabb az előrelépés, de ez a Dresdner londoni elemzői szerint nem fogja kisiklatni a szlovén euróövezeti csatlakozást.

Az elemzés szerint az inflációs konvergencia mindkét oldalról megvalósulhat, és mivel a fogyasztói szintű inflációs nyomás erősödőben lévőnek tűnik az EU-ban, Szlovénia még akár kevésbé szigorú feltételekkel is bejuthat az euróövezetbe.

A 12 havi harmonizált fogyasztói infláció októberben 2,7 százalék volt, ami már csak 0,3 százalékponttal haladta meg az akkor éppen esedékes megengedett maximumot.

A szlovén kormány költségvetési politikája változatlanul megfontolt, jóllehet az idei évre tervezett 1,4 százalékos hivatalos hiánycél "mindig is egy kissé derűlátó volt". A DrKW 1,7 százalékos ESA95-ös elszámolású deficitet jósol 2005 végére, és középtávon is 2 százalék alá várja az éves hiányokat, vagyis az ország bőven alatta marad a 3 százalékos maastrichti küszöbnek.

Az államadósság a GDP 30 százaléka körül mozog, ami alig a fele a maastrichti plafonnak, áll a londoni elemzésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK