Ukrajnának nem kell idén orosz gáz

2006.01.06. 17:17

Két nappal a nagy nehézségekkel kialkudott orosz-ukrán gázegyezség után az ukrán Naftohaz azt közölte, hogy az idei évben egyáltalán nincs szüksége az orosz gázra: az átfogó türkmenisztáni szállítási szerződés alapján a továbbiakban nem szorul az érezhetően drágább orosz gázszállításokra.

Időközben Oroszország dühösen reagált az amerikai külügyminisztérium azon bírálatára, amely szerint a többszörös orosz gázáremelési szándék "nyilvánvalóan politikai indíttatású" volt és Oroszország viselkedése megmutatta, hogy nem kész felelősségteljes energiaszállító és résztvevő lenni a világgazdaságban.

A pénteki orosz külügyi közlemény szerint Moszkvát meglepte az amerikai bírálat hangvétele és tartalma. Moszkva szerint az Ukrajnával elért megállapodás szilárd alapot teremt az orosz gáz szilárd, hosszú távú európai szállításához és fontos hozzájárulás az európai energiabiztonsághoz.

Jogi útra kívánja terelni és parlamenti vizsgálatot is követel a szerdán megkötött ukrán-orosz gázár-megállapodásról Julija Timosenko  volt ukrán kormányfő. A politikus asszony csütörtökön élesen bírálta a Naftohaz ukrán és a Gazprom orosz gázkonszern egy nappal korábban kötött megállapodását, amelynek értelmében Ukrajna az energiahordozó ezer köbméteréért az eddigi 50 dollár helyet 95 dollárt fog fizetni. Ez ugyan majd kétszerese a korábbi tarifának, de jóval elmarad a korábbi 220-240 dolláros orosz árköveteléstől.

Fotó:EPA
A "gázhercegnő" hazaárulásnak nevezte az orosz-ukrán gázszállítási megállapodást

Timosenko - akit egyébként országában "gázhercegnőnek" is neveznek a gázszektorban korábban betöltött tevékeny szerepéért - kijevi sajtóértekezletén "nonszensznek" nevezte a szerinte "hatalmas átverést". Szerinte a megállapodást tartalmazó dokumentum hazaárulás.

Közölte: a mögé fölsorakozott politikai erők nemzetközi bírói szervekhez fordulnak, a parlamentet egy vizsgálóbizottság felállítására kérik, és bűnvádi eljárás megindítását kezdeményezik az ügyészségen.

Timosenko szerint a megállapodás labilissá teszi a gáz árának alakulását Ukrajnában. Azt is kifogásolta, hogy az ügyletbe bevonták a RosUkrEnergo orosz-osztrák kereskedőcéget is, amely ellen vizsgálat folyik Ukrajnában a szervezett bűnözéssel kiépített feltételezett kapcsolatai miatt. Jurij Jehanurov, aki Timosenkót váltotta a kormányfői poszton,egyébként csütörtökön méltatta elődjének a gázszektorban szerzett tapasztalatait, és úgy vélte: oda kell figyelni tanácsaira.

KAPCSOLÓDÓ CIKK