A Fitch kockázatosabbnak tartja Ukrajnát

2006.01.12. 14:54

Pozitívról stabilra rontotta vissza Ukrajna szuverén adóskockázati osztályzatának kilátását csütörtökön a Fitch Ratings, a belpolitikai zűrzavarra hivatkozva.

A legnagyobb európai hitelminősítő egyelőre levette az ukrán adósság felminősítését a napirendről. Csütörtöki londoni közleménye szerint a kilátásrontás az ukrán kül- és beladósság "BB mínusz" osztályzatára vonatkozik.

Ez a besorolás még mélyen a nagy hozamot kínáló, spekulatív kockázati sávon belül van, három fokozatra a megszorításokkal befektetésre ajánlott "BBB" sáv aljától.

A Fitch csütörtökön, a kilátásrontással együtt megerősítette ezeket a besorolásokat, csakúgy, mint a rövid futamú "B" osztályzatot, és a "BB mínusz" szintű általános besorolási országplafont.

A Fitch azzal indokolta csütörtöki londoni közleményében az ukrán osztályzati kilátás rontását, hogy a parlament a héten bizalmatlansági indítványt fogadott el a kormánnyal szemben. Jóllehet a lépésnek valószínűleg csak minimális rövid távú gazdaságpolitikai hatásai lesznek, és a Jehanurov-kormány ügyvezetőként várhatóan a helyén marad a márciusi választásokig, a parlamenti aktus azonban tovább élezte a feszültséget a fő politikai tömbök között. Mivel a közvélemény-kutatások egyik erőnek sem jósolnak többséget, a következő kormány valószínűleg koalíciós lesz, azonban a jelenlegi feszültségeken nehéz lesz túllépni a választások után, áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint az új kormány megalakítása elhúzódó folyamat lesz, és gyenge, szakadásnak kitett koalíciót eredményezhet. Ebben a helyzetben a szerkezeti reformok kilátásai romlottak, és nőtt annak a kockázata, hogy Ukrajna lassú vagy nem megfelelő gazdaságpolitikai lépésekkel reagál a gázárügyre vagy bármely jövőbeni sokkra.

A Fitch Ratings megjegyzi, hogy a gazdaság máris sebezhető állapotba került, a GDP-érték éves összevetésben 2,7 százalékkal csökkent novemberben, és a tavalyi első 11 hónapban mindössze 2,2 százalékos volt a növekedés. Emellett az ukrán vállalatok több mint harmada veszteséget termel.

Az Oroszországgal kötött energiaár-megállapodás valószínűleg gyors és fájdalmas szerkezetátalakítást tesz szükségessé Ukrajnában. A legutóbbi fejlemények hatására a Fitch most már csak 1-2 százalékos növekedést vár 2006-ra.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor a jelenlegi ukrán adóskockázati besorolásokat alátámasztják az alacsony államadóssági és nettó küladóssági ráták, amelyek jóval kedvezőbbek az Ukrajnáéhoz hasonló besorolású országokéinál.

A Fitch Ratings tavaly júniusban javította stabilról pozitívra a ukrajna kilátásait, akkor még a "markánsan javuló" belpolitikai helyzetre hivatkozva. A korabeli indoklás szerint a nem sokkal korábban, békésen végbement hatalmi váltás középtávon jót tesz a stabilitás esélyeinek Ukrajnában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK