Magyarország az osztrák élelmiszer fő piaca

2006.01.13. 16:49

Először lett pozitív az osztrák élelmiszer-külkereskedelmi mérleg. Ez elsősorban Magyarországnak, a térség legfőbb piacának köszönhető.

Tavaly fordult elő első ízben, hogy Ausztria több élelmiszert exportált, mint importált, elsősorban azért, mert nőttek az Európai Unió új tagországainak vásárlásai - közölte az osztrák mezőgazdasági miniszter a berlini Grüne Woche élelmiszeripari kiállításon.

Az ágazat számára egyre fontosabbak az EU új tagországai, elsősorban Csehország, Magyarország és Szlovénia, a legnagyobb felvevőpiac közülük Magyarország.

Tavaly 23 százalékkal nőtt az osztrák élelmiszerexport az új tagállamokba, a régi EU-tagországokba pedig 7 százalékkal szállítottak több terméket.

Ausztria tavaly világviszonylatban 5,96 milliárd euró értékben exportált élelmiszer-ipari termékeket, 11 százalékkal többet, mint 2004-ben. Az ország EU-csatlakozása idején, 1995-ben még 1,35 milliárd eurónak megfelelő hiány keletkezett Ausztria mezőgazdasági és élelmiszer-külkereskedelmi mérlegében, 2004-ben ez az összeg már csak 400 millió euró volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK