Kevesebb gázt kapunk Oroszországból

2006.01.18. 12:19

Húsz százalékkal kevesebb gáz érkezik Oroszországból Magyarországra - jelentették be magyar illetékesek. A szállítás ezúttal az ottani nagy hideg miatt csökkent.

A Gazprom az oroszországi nagy hidegre való tekintettel csökkentette a Magyarországra érkező gázszállítást, de ez nem okoz krízishelyzetet a gázellátásban - mondta Ábrahám Gergely, a gazdasági miniszte szóvivője szerdán. 

Tájékoztatása szerint a magyar-ukrán határon a gázvezetékben a nyomás szerdán délelőtt 20 százalékkal volt alacsonyabb a szokásos szintnél. Bár krízishelyzet nincs, az eset ismételten felhívja a figyelmet az energiaellátás biztonsági kérdéseinek fontosságára - mondta a szóvivő az MTI-nek. Hozzátette: Kóka János gazdasági miniszter délután a Mol vezetőivel tárgyal, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről.

Kántor Sándor, a Mol üzleti és stratégai komminkációs vezetője megerősítette, hogy csökkent a nyomás, ám hozzátette: ez a jelenlegi időjárási viszonyok között semmilyen problémát nem okoz az ország gázellátásában.

A nyomáscsökkenés nem kirívó eset, mivel korábbi időszakokban is előfordult, hogy a Gazprom, illetve exportcége, a Gazexport ideiglenesen mérsékelte az átáramló gáz nyomását és mennyiségét.

A Mol és a Gazprom negyedéves időszakonként számol el egymással, éppen ezért az a fontos, hogy ebben az időszakban a szerződött mennyiség érkezzen Magyarországra.

Kántor Sándor elmondta: a Gazexport hivatalosan értesítette a Molt arról, hogy szerdán csökkenti a Magyarországra, illetve a Bosznia-Hercegovinába és Szerbia-Montenegróba irányuló gáz mennyiségét.

A gazdasági minisztérium szóvivője később a Magyar Rádiónak elmondta, hogy nem okoz krízishelyzetet a csökkenés a hazai gázellátásban. Kántor Sándor, a Mol üzleti stratégiai kommunikációs vezetőjének szavaiból kiderült, hogy előfordul gáznyomáscsökkenés a nagy hideg következtében, ezért van Magyarországon kialakítva egy gáztároló-rendszer. A hőmérséklet mínusz 30 fok alá süllyedt Oroszország európai központjában és mínusz 50 fok alá a szibériai lelőhelyeken. Mínusz 25-40 Celsius fok környékén tapasztalható volt korábban is gáznyomáscsökkenés.

A cseh RWE Transgast egyelőre nem érintette az orosz földgázszállítások csökkentése - közölték a cégnél arra a hírre, hogy az orosz Gazprom a nagy hidegre való tekintettel csökkentette földgázszállítását Magyarországra és Bosznia-Hercegovinába és további korlátozásokat helyezett kilátásba Ausztria és Olaszország számára.

Az olasz ipari minisztérium azt közölte, hogy csütörtökön rendkívüli tanácskozáson vitatják meg a gázellátás helyzetét a nagy közüzemi cégek - ENI, Enel, Edison - vezetőivel. Mivel ott is hideg van, korlátozták a gázszállítást egyes ipari fogyasztóknak.

Kivételes és átmeneti intézkedésről van szó az erős és tartós fagy miatt. Emiatt csökkent a kitermelés is: az elmúlt héten átlagosan napi 200 ezer hordóval napi 9,65 millióra, s kedden tovább csökkent 9,4 millióra.