A lengyelek lemondtak a 2010-es euróról

Vágólapra másolva!
A lengyel államháztartási hiány 2008-ban a hazai össztermék 3,7 százaléka lesz, elsősorban a nyugdíjreform költségei miatt; ezért 2010-ben még biztosan nem csatlakozhatnak az eurózónához.
Vágólapra másolva!

Lengyelország 2010 előtt nem fogja tudni teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges költségvetési feltételeket - közölte a lengyel pénzügyminisztérium, miután ismertették a konvergenciaprogram módosított változatát. Az Európai Bizottság számára kidolgozott módosított változatban az szerepel, hogy az államháztartási hiány 2008-ban még a hazai össztermék 3,7 százaléka lesz, s ez az euró bevezetésének feltételeit meghatározó stabilitási és növekedési paktumban lefektetett 3 százalék fölött van.

A lengyel pénzügyminisztérium közleménye szerint a nyugdíjreform magas költségei miatt Lengyelország a következő három évben nem fogja tudni teljesíteni költségvetési célkitűzéseit, elsősorban azért, mert a magánnyugdíjpénztáraknak teljesített átutalásokat nem lehet figyelembe venni a költségvetési hiányban, s emiatt 2007-től 2 százalékponttal több lesz a GDP-arányos államháztartási hiány.

Az új lengyel kormány egyébként sem jelölt meg konkrét időpontot az euró bevezetésére: a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai tanácsának egyik tagja a múlt héten kedden azt mondta, hogy Lengyelországnak az euróövezeti feltételek teljesítésére és a gazdasági konvergenciára kell figyelnie, ez fontosabb, mint céldátumot adni az euró bevezetésére. Egy nappal korábban az új lengyel pénzügyminiszter, Zyta Gilowska úgy nyilatkozott: támogatja az euró bevezetését, amilyen gyorsan lehetséges, de csak akkor, ha a lengyel gazdaság már kész erre.

Ha nem mérséklik az inflációt, akkor Észtországnak és Litvániának nem lesz módjában belépni, mint tervezik 2007-től, az eurós országok táborába - közölte csütörtökön Joaquin Almunia, az EU pénzügyi biztosa.

Ehhez ugyanis legfeljebb 2,4 százalékos inflációs ráta szükséges és jelenleg Litvániában éves szinten 3 százalékos, Észtországban 3,6 százalékos az infláció. Ma úgy becsüljük, hogy egyik ország sem kvalifikálja magát a belépésre jövőre a valutaunióba, jelentette ki Almunia.

A tervek szerint velük csatlakozna Szlovénia, ahol az inflációs ráta most 2,4 százalék, s ezzel már tagja lehet az euróövezetnek - jegyzi meg a Dow Jones hírügynökség jelentésében.