Megszűnhet a roamingdíj Európában

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság gyakorlatilag törvényen kívül helyezné az EU-n belüli roamingdíjat, a határokat átlépő telefonbeszélgetések extra díjtöbbletét. A távközlési biztos megtiltaná, hogy a külföldi hívásért a szolgáltatók a helyi hívás díjánál jelentősen többet kérjenek.
Vágólapra másolva!

Viviane Reding, távközlési piacért felelős biztos már tavaly nyáron indokolatlanul magasnak találta a roamingdíjakat. Akadnak olyan tagállamok, amelyeknél az egymás közti telefonforgalomban az ügyfeleknek, percenként több mint öteurós díjtöbblettel kell számolniuk (az átlagos teher is közel egy euró), amit semmilyen költség vagy technológiai feltétel nem indokol - írja a Népszabadság.

A bizottság első lépésben összehasonlítható módon közzétette a roamingtarifákat, és világossá tette: amennyiben ennek hatására nem kezdődik meg az érzékelhető árcsökkentés, 2006-ban átfogó, árletörő szabályozást készít.

Mivel az árak nem változtak, a távközlési biztos a roamingtarifa-rendszer megszüntetésére határozta el magát. Az intézkedéshez a jogi alapot az egységes piac alapját jelentő, négy alapszabadság, vagyis az áruk, a szolgáltatások, a munkaerő és a tőke szabad áramlásának biztosítása adja. Itt a szolgáltatások szabad áramlásáról van szó: a mobilcégek nem tehetnek különbséget az ügyfelek között azon az alapon, hogy milyen hívószámról veszik igénybe ugyanazt a szolgáltatást.