Az euróövezetben 2,2 százalék volt az infláció

2006.02.28. 11:48

Az euróövezetben januárban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban, jelentették az EU statisztikai hivatalában kedden végleges adatként, megerősítve a február elején közölt előzetes becslést.

Decemberben 0,3 százalékos volt a havi és 2,2 százalékos a tizenkét havi infláció az euróövezetben. 2006 januárban a tizenkét havi infláció az energiaárak nélkül 1,4 százalékos maradt, annyi, mint decemberben. Novemberben és októberben 1,5-1,5 százalékos, szeptemberben 1,4 százalékos, augusztusban, júliusban és júliusban 1,3-1,3 százalékos volt az infláció az energiaárak nélkül az euróövezetben átlagosan, tizenkét hónapra számolva. Januárban az energiaárak átlagosan 13,6 százalékkal voltak magasabbak az euróövezetben, mint tavaly januárban, a decemberi, 11,2 százalékos tizenkét havi többlet után.

A tizenkét havi maginfláció (infláció az energia, az élelmiszerek, a dohány és az alkohol nélkül) 1,2 százalékra lassult a decemberi, a novemberi és az októberi, egyformán 1,4-1,4 százalékról. Az euróövezeti maginfláció előzőleg négy hónapon át rendre 1,3 százalékos volt tizenkét hónapra.

Az új adatok nem változtattak azon a piaci meggyőződésen, hogy az Európai Központi Bank bizonyára folytatja a decemberben megkezdett kamatemelést, legkorábban a csütörtökön esedékes értekezletén. A piacon negyed százalékpontos emelést várnak, 2,50 százalékra.

Novemberben az euróövezetben 2,3 százalékos, októberben 2,5 százalékos, szeptemberben 2,6 százalékos, augusztusban 2,2 százalékos, júliusban 2,2 százalékos, júniusban 2,1 százalékos, májusban 2,0 százalékos, áprilisban, márciusban és februárban egyaránt 2,1-2,1 százalékos, tavaly januárban 1,9 százalékos, 2004. decemberben 2,4 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Tavaly az évi átlagos infláció 2,2 százalékos volt az euróövezetben. 

Az egész EU-ban januárban átlagosan szintén 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a decemberi 0,3 százalékos többlet után, és 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban, a decemberi, 2,1 százalékos tizenkét havi többlet után.

A tizenkét havi infláció Finnországban és Svédországban volt a legkisebb, egyformán 0,9 százalékos, és a legmagasabb Lettországban, 7,0 százalékos. Tizennégy tagállamban gyorsult, hétben lassult a tizenkét havi infláció. Magyarországról 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt tart nyilván januárról a hivatal, a decemberi 3,3 százalék után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK