Ötödével nő a gazdák jövedelme hét év alatt

2006.08.10. 17:34

Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint az uniós gazdálkodók jövedelme a következő hét évben reálértékben 18 százalékkal nő.

A 2007-2013 időszakra szóló kitekintésében a bizottság kockázati tényezőnek értékeli a WTO-tárgyalások megszakadását és a dollár árfolyamának esetleges további csökkenését, valamint a jövőre esedékes uniós bővítést, Románia és Bulgária csatlakozását is.

A tanulmány szerint jók a kilátások a gabonatermelők számára. Ők növekvő takarmánygabona-keresletre és a biodízel terjedése miatt is növekvő gabonaigényre számíthatnak.

Néhány újonnan csatlakozott uniós tagnál mindazonáltal helyi túltermelés is lehetséges, mindenekelőtt Magyarországon és Szlovákiában kukoricából. A helyzetet azonban, a bizottság vélekedése szerint, javíthatja ezeknek az országoknak a növekvő mezőgazdasági integrációja.

A húságazatban a bizottsági kitekintés szerint a marhahústermelés visszaesik a világpiacon az agrárreform és a nagy piaci verseny következtében.

A baromfi- és a sertéságazatban, ezzel ellentétesen, csekély növekedést vár a bizottság, ha nem lesz újabb állatjárvány. Az előrejelzés szerint a húsfogyasztás 2103-ig 2,2 százalékkal nő az EU-ban.

A tejtermékek esetében a felesleget a növekvő sajttermelés és az emelkedő tejfelhasználás csökkentheti. A vaj esetében azonban a piac gyengülését a bizottság tartósnak ítéli, és úgy látja, hogy a csökkenő export következtében nőnek a vajkészletek. Középtávon az ennek következtében fellépő árcsökkenés ugyanakkor arra csábítja majd a vajtermelőket, hogy termelésük további visszafogásával válaszoljanak a keresletcsökkenésre.