Sztrájk miatt drágul a réz

2006.08.21. 12:42

Hétfőn a korai kereskedésben egy százalékkal nőtt a réz világpiaci ára. A drágulás oka, hogy a világ legnagyobb rézbányájában, a chilei Escondida bányában a béremelést követelő sztrájkolók nem jutottak egyezségre munkaadójukkal.

Drágulással fejezte be már a múlt hetet is a réz nyersanyagpiaci ára, mivel nem oldódott meg a sztrájkhelyzet az Escondidában. A bánya termelése töredékére - egyes hírek szerint kapacitásai 40 százalékára - csökkent. Pénteken a drágulás több mint 2 százalékot ért el, miután híre ment, hogy az akció befejezését célzó tárgyalások megszakadtak. A szakszervezetek 10 százalékra csökkentették ugyan eredeti 13 százalékos béremelési követeléseiket, azonban a vállalkozás fő tulajdonosa, az ausztrál BHP Billiton szintén feljavított ajánlata így is távol állt az általuk elfogadhatótól.

A bánya a világtermelés mintegy 8-8,5 százalékát adja, tulajdonosa a világ két vezető bányaipari vállalata, a BHP Billiton és a Rio Tinto. A bánya több mint 2 ezer dolgozója augusztus 7-én kezdett sztrájkba, követelve, hogy bérüket és prémiumukat emeljék, tekintettel a bányavállalat nagy, az első félévben elért 2,9 milliárd dolláros nyereségére, amit főképp a már jó ideje magas világpiaci rézárnak köszönhet. Az árat a keresletnél kisebb nemzetközi kínálat hajtja magasra.

Pénteken már a chilei államelnök, Michelle Bachelet szólította fel országa munkaügyi minisztériumát: tegyen lépéseket a feszültség csökkentésére és a szemben álló feleket valamiképp egyezségre bírja. Az Escondida a teljes chilei réztermelés több mint ötödét adja. Chile a világ vezető réztermelője, az iparág jelentős mértékben járul hozzá a latin-amerikai állam költségvetési és külkereskedelmi többletéhez. A bányavállalatok nyeresége 2006 első félévében 2,9 milliárd dollár volt, aminek kapcsán széles körű vita indult az országban: miként lehetne többet juttatni az ott dolgozó chileieknek, illetve még nagyobb adóbevételeket biztosítani az államkasszának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK