Fészekrakó lakásprogram fiataloknak

2004.10.01. 10:36

Fészekrakó program és félszocpol segíti a fiatal, gyermekes családok lakásszerzését, amely közel kilencmilliárd forinttal terheli a jövő évi költségvetést. Az új programok finanszírozásához szükséges forrásokat részben az áfa-visszaigénylés megszüntetésével teremtik elő - írja a Világgazdaság.

Lakásvásárlás minimális önerővel

A lap birtokába került tervezetből kiderül: a fiatalok lakáshoz jutását könnyítendő jövőre beindul az úgynevezett "fészekrakó program", amely állami kezességvállalással teszi elérhetővé az első lakás megszerzését. Olyan 30 éven aluli házaspárok és élettársak, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülők élhetnek ezzel a lehetőséggel, akiknek lakásuk és elegendő megtakarításuk még nincs, viszont van annyi jövedelmük, hogy a felvett hitelt törleszteni tudják.

A kezesség fejében garanciadíjat kell fizetni a törlesztőrészletek mellett. A kölcsön új, illetve használt lakás vásárlásához egyaránt igényelhető lesz. A garancia lehetővé teszi, hogy a lakás árának vagy az építési költségnek akár a 80-90 százalékára vegyenek fel hitelt a fiatalok. A fővárosi és a megyei jogú városokban megszerzendő ingatlan ára használt lakás esetén maximum 12, új lakásnál 15 millió forint lehet, más településeken pedig 8, illetve 12 millió forint.

Bővülő félszocpol: otthonteremtési támogatás

A félszocpolt a hatályos szabályok szerint csak akkor lehet használt lakáshoz igényelni, ha a gyermekes házaspárok legalább egy szobával nagyobb lakást vásárolnak. A jövőre igyénybe vehető új lehetőség szerint használt lakás vásárlásához 50 százalékos lakásépítési támogatást igényelhetnek a 35 év alatti, fiatal párok, ha nincs a tulajdonukban lakás és gyermeket vállalnak, vagy már van gyermekük. Ezt  a támogatást otthonteremtési kedvezményne neveznék  a tervek szerint. A kedvezmény összege nem lehet több, mint a vételár 80 százaléka. A támogatást zárt, önkormányzatok által kezelt keretből lehet majd igényelni.

Bérbeadás adókedvezménnyel, lakbértámogatás

További új eleme lenne a lakáspolitikának a lakásbérbeadás adókedvezménnyel való ösztönzése. Nem kellene megfizetnie a forrásadót annak, aki legalább öt évre bérbe adja lakását az önkormányzatnak, amely - szociális bérlakásként hasznosítva az ingatlant - kijelöli a rászoruló bérlőt. Ez egymilliárdos adóbevétel-kiesést jelentene a büdzsének, a lap szerint.

Mindezek mellett bevezetnék 2005-ben a lakbértámogatást, szigorúan rászorultsági alapon, meghatározott jövedelmi és szociális feltételek megléte esetén. Az állami támogatás mértéke a lakbér 30 százaléka lehet, de legfeljebb havi 7000 forint. E mellé az önkormányzatnak is le kell tennie ugyanekkora összeget, így összesen 14 000 forint  támogatáshoz juthatnának havonta a rászorulók. A támogatást vélhetően pályázati rendszerben lehet elnyerni. Folytatódik a panelprogram is, mégpedig jóval gyorsabb ütemben, mint eddig. Ezt viszont összehangolnák a városrehabilitációs célokkal, hogy ne csak az épületek, hanem a teljes lakókörnyezet megújítása válhasson valóra.

Megszűnik az áfa-visszaigénylés

A fenti programokhoz szükséges forrásokat részben abból teremtenék elő, hogy megszüntetnék az új lakás vásárlásához, építéséhez kapcsolódó adó-visszatérítési lehetőséget. Ez ma az áfa 60 százaléka lehet, legfeljebb 400 ezer forint. Ebből jövőre nyolcmilliárd, azt követően 11 milliárd forint szabadul fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK