Drágul a diákhitel

2004.11.17. 8:43

Az APEH már eljuttatta a Diákhitel Rt.-hez a társaság azon ügyfeleinek 2003-as jövedelmi adatait, akik már tavaly elkezdték a korábban felvett diákhitel törlesztését, írta a Napi Gazdaság. Az érintettek legkésőbb december 15-ig megkapják a központ értesítését arról, hogy 2005 januárjától mekkora összeget kell majd befizetniük havi törlesztésként.

Minden hitelét törlesztő hallgató számára legalább 240 forinttal drágul a havi törlesztőrészlet, miután megállapodás született a minimálbér 53 ezer forintról 57 ezer forintra való emeléséről. Így a minimális törlesztőrészlet havi 3180 forintról 3420 forintra emelkedik, írta a Napi Gazdaság.

A diákhitelről szóló jogszabály értelmében a törlesztési szakaszba jutott hallgatók a törlesztés első két évében a mindenkori minimálbér 6 százalékát kötelesek havonta átutalni a Diákhitel Központ számlájára, ám a harmadik évben már változik a szabályozás. A törlesztés alapja a két évvel korábbi tényleges jövedelem havi átlagának 6 százaléka lesz. A 2003-ban törlesztők tehát jövőre a 2003-as adóbevallásukban szereplő éves jövedelem 6 százalékát fizetik ki, 12 részletben. Amennyiben az éves jövedelem nem éri el az aktuális minimálbér összegét, az érintett hallgató továbbra is a minimálbér 6 százalékát köteles fizetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK