Árfolyamgarantált hitelt indít az OTP Bank

2006.02.20. 14:29

Az árfolyamgarantált hitelkonstrukció olyan megoldást tesz lehetővé az OTP Bank ügyfeleinek, amellyel a bank, a svájci frank alapú hitelek esetében, a forint egy esetleges gyengülésekor átvállalja a törlesztési terhek növekedését az ügyfelektől.

Az OTP Bank Rt. 2006. február 20-tól árfolyamgarantált hitelkonstrukciót indít a svájci frank alapú, lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekre - jelentette be Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a forint és a svájci frank árfolyama egy adott, rögzített árfolyamszint fölé megy, akkor a lakáshitelt felvevő ügyfél által, forintban fizetett havi törlesztőrészlet összege nem emelkedik tovább. A bank által induláskor garantált árfolyam 166 forint/svájci frank.

A vezérigazgató-helyettes bejelentette, ez év februárjától, az újonnan kötött svájci frank alapú kölcsönök esetén, az árfolyamgarancia mellett ez év március 31-ig, az OTP átvállalja az értékmegállapítási, valamint a közjegyzői díjat is az ügyféltől.

Kérdésre Lantos Csaba elmondta, az OTP-csoport tavaly 1055 milliárd forint lakáshitellel rendelkezett, ennek mintegy 10 százaléka, 106 milliárd forint volt devizakölcsön, amelyeknek döntő részét svájci frankban folyósították. Ez év március végéig, mintegy 30 milliárd forintos, újonnan kiközvetített svájci frank alapú hitelre számít a bank vezetése az akció révén.

Lantos Csaba kijelentette, a hitelezés Magyarországon egyre jelentősebb szerepet tölt be. Ez abban is megnyilvánul, hogy a bankszektor összesített mérlegfőösszege napjainkban, mintegy 80 százalékát adja a bruttó hazai terméknek (GDP), miközben a lakossági hitelek, a kereskedelmi bankok összesített hitelállományának, mintegy 26 százalékát jelentik. Ha a kereskedelmi bankok mellett, a pénzügyi vállalkozások által nyújtott kölcsönöket is beszámítjuk, akkor a bankok és a pénzügyi vállalkozások, az összes hitelállományuknak mintegy 30 százalékát nyújtották lakossági ügyfeleknek.

A vezérigazgató-helyettes szerint az elmúlt évek azt mutatják, hogy különösen a lakáshitelek aránya emelkedett meg Magyarországon. Míg 2003-ban a magyarországi összes lakáshitel-állomány GDP-hez viszonyított aránya 8,2 százalék volt, addig napjainkra ez az arány meghaladta a 10 százalékot. "Van azonban a továbbfejlődésre lehetőségünk, mert az Európai Unióban, például Portugáliában a 2003-as adatok tükrében, ez az arány több mint 51 százalékot ért el, Nagy-Britanniában pedig mintegy 70 százalékot mutatott" húzta alá Lantos Csaba.

Az OTP-csoport összes lakáshitel-állománya 2003-ban 798 milliárd forint volt, 2004-ben már 950 milliárd forintot tett ki, tavaly pedig 1055 milliárd forintot ért el. A növekedés döntő részben a deviza alapú lakáskölcsönöknek köszönhető, amelyek tavaly, mintegy 30 százalékkal bővültek.

A vezérigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy az OTP elektronikus banki szolgáltatása, az OTP Direkt ügyfeleinek száma, 2006 január végén elérte az 1 millió főt. Ez nagyarányú emelkedést jelez, mivel 2004 augusztusában még csak 700 ezer ügyféllel, 2005 augusztusában 842 ezer ügyféllel rendelkeztek, tavaly év végén, az OTP Direkt partnerei 971 ezren voltak. Az OTP Direkten belül, az internetes ügyfelek száma ez év január végén, mintegy 428 ezer fő volt.

Korábban egyébként az Inter-Európa Bank, a magyar bankpiacon elsőként már kínált árfolyam-garanciát lakossági ügyfelei részére euró és svájci frank alapú lakáshitel, illetve szabad felhasználású, személyi kölcsön igénylése esetén, egy átmeneti akció keretében. A bank garantálta a hitel futamidejének első két évében, hogy ha az euró-forint árfolyam 260 forint fölé kerülne, akkor a havi törlesztések megfizetésekor maximum 10 forintos árfolyam-garanciát, azaz árfolyamcsökkentést érvényesít. A bank svájci frank alapú lakossági jelzáloghiteleinél 175 forint/svájci frank árfolyamnál indult a garancia-vállalás, és maximum 7 forintnyi volt a mértéke. Tehát, legfeljebb ekkora árfolyamemelkedést kompenzált volna ügyfelei számára; egy esetleges efölötti drágulás terheit azonban már ismét az ügyfeleknek kellett volna viselniük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK