Perlik az autópályakezelőt a K & H-ügyben

A Nemzeti Autópálya Rt. beperli az Állami Autópálya Kezelőt, mert az a tőle kapott, autópályaépítésre szánt pénzt Kulcsár Attilánál fektette be. A gazdasági minisztérium szerint ezért nem tehető felelőssé Bodnár Zoltán, az NA Rt. vezetője, így valótlannak tartják az erről szóló híreket. Az ÁAK visszakapta a pénzt, de ezt zároltatni akarja a K & H brókercége. A GKM ennek jogosságát is vitatja, és közölte: nem érheti kár az államot.

Több újságban is megjelent a napokban, hogy a múlt héten letartóztatott és sikkasztással gyanúsított ÁAK-vezérigazgató, Bitvai Miklós felhatalmazást kapott az állami pénz befektetésére. A cikkek arról szóltak, hogy Bodnár Zoltán, az NA Rt. vezérigazgatója tette lehetővé, hogy az ÁAK ne csak egy meghatározott bankszámlán kamatoztassa a különböző beruházásokra előre átutalt, de egy ideig fel nem használt 13 milliárd forintot. A kérdés Bitvai esetében fontos, mert a gyanú ellene az, hogy szerződésben meghatározott kereteken túl, sajátjaként használta az ÁAK pénzét.
 
A gazdasági minisztérium valótlannak tartja a megjelent információkat, és azt állítja, hogy az NA Rt. csak arra adott felhatalmazást, hogy más bank számláján is kamatozhat az ÁAK pénze. Az összeget egyébként autópálya-építésekre, azon belül is földvásárlásra, valamint az M7-es pálya informatikai fejlesztésére kapta az országos gyorsforgalmi úthálózatot kezelő ÁAK.

A Népszabadságban megjelent cikk szerint Bitvai Miklós Bodnár Zoltán engedélyével tért el a pénz felhasználásáról szóló szerződéstől. A minisztérium ezt az állítást valótlannak nevezte, de annyiban megerősítette, hogy valóban más számlára is elhelyezhette a pénzt az ÁAK vezére. A lap hozzátette azt is, hogy ez az utólagos felhatalmazás sem tette volna lehetővé, hogy a pénzt Kulcsár Attilára, a sikkasztással gyanúsított brókerre bízzák.

A minisztérium meglepetéssel fogadta azt a hírt, hogy a K & H Equities brókercég a rendőrségtől az ÁAK számlájának zárolását kérte. A K & H Equities azért fordult a rendőrséghez, mert szerinte az autópályakezelőnek június 23-án visszautalt 4,2 milliárd forint bűncselekményből származik, azt a Betonút Rt.-től sikkasztották el. A minisztérium azonban közölte, hogy amint kiderült, hogy az ÁAK belekeveredett az ügybe, elszámolást kértek a brókercégtől, amely megállapította, hogy kamatokkal együtt mennyi pénz jár az állami cégnek, és ezt - 4,2 milliárd forintot - vissza is utalták. Ezzel a GKM szerint a brókercég elismerte a jogos követelést, így ha a pénzt zárolnák, akkor azt a döntést a tárca közigazgatási úton megtámadja.

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs főigazgatója az [origo] kérdésére azt mondta, hogy a brókercég kérését még nem bírálták el. Azaz a pénzt nem zárolták egyelőre, amint azt az ÁAK is közölte szerdai nyilatkozatában.

A Nemzeti Autópálya Rt. igazgatósága szerdán megtárgyalta az ÁAK ügyét, és megállapították, hogy Bodnár Zoltán vezérigazgató a tőle elvárható gondossággal járt el, viszont az ÁAK megszegte a vele kötött szerződést. Az NA Rt. ezért polgári pert indít az ÁAK ellen a szabálytalanság megállapítása érdekében, de kártérítésre nem tart igényt.

György Bence