A magyar nők már perelnének a veszélyes PIP-mellimplantátumok miatt

Vágólapra másolva!
Az [origo] információi szerint a hibás, sokak szerint egyenesen életveszélyes PIP-mellimplantátum miatt az érintett magyar nők közül már számosan keresik a jogi, kártérítési lehetőségeket. A D.A.S. JogSzerviz tapasztalatai szerint a nők elsősorban arra kíváncsiak, hogyan szabadulhatnak meg az életveszélyes terméktől, kikkel szemben, miképp léphetnek fel kártérítési igénnyel, és kiket terhel a polgári jogi és a büntetőjogi felelősség.
Vágólapra másolva!

Világszerte összesen háromszázezerre becsülik azon nők számát, akik Poly Implant Prothese (PIP) implantátumot kaptak, Magyarország harmadik a veszélyességi listán, az érintett magyar nők számát tízezerre becsülik.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője az esettel összefüggésben felmerülő polgári és büntetőjogi igények kapcsán elmondta: álláspontja szerint büntetőjogi felelősség nem áll fenn a magyar forgalmazóknál, mivel ezt csak abban az esetben lehetne megállapítani, ha tudták, vagy tudniuk kellett volna a termék veszélyességéről.

Dr. Vizi András rámutatott: feltehetően, önmagában a termék hibája miatt sem lehet kártérítést követelni. Az igényérvényesítéseknél inkább a hibás teljesítés irányába kell elindulni. Aki ugyanis ilyen implantátumot vásárol, egy terméket, egy szolgáltatást vesz igénybe.

Ha a termék hibában szenved, akkor a vásárlónak megnyílik a joga, hogy biztonságosra cseréltethesse minden költség nélkül, vagy akár az eredeti állapot ingyenes helyreállítását követelje a vételár teljes visszafizetése nélkül.

Orvosi termék - biztonságos termék?

Egy termék akkor hibás, ha kiderül, nem orvosi szilikont tartalmaz, ám a jelenlegi ügyben ennél összetettebb kérdésről van szó - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Aki orvosi terméket, szolgáltatást vásárol, egy biztonságos terméket vesz. A hasonló implantátumokba vetett bizalom a termék lényeges eleme, fontos jellemzője.

A jelenlegi helyzetben nem lehet tudni, melyik implantátum biztonságos, melyik nem, bármelyik veszélyes lehet. Mivel a terméket ilyen fokú bizalmatlanság övezi, az lényeges hibában szenved, és minden érintettnek megnyílik a joga arra, hogy cserét, vagy az eredeti állapot helyreállítását követelje.

Vagyis, nem csupán a valóban ipari szilikont tartalmazó implantátumnál van joga az érintettnek fellépni, hanem mindenkinek, akinél reális esélye van a hibás terméknek. Önmagában az, hogy a beültetett implantátum életveszélyes, alapot ad a cserére, vagy az eredeti állapot helyreállítására.

Kártérítési lehetőségek

Dr. Vizi András szerint a beültetést végző klinika, más egészségügyi intézmény egyben a termék eladója is. Ha valaki a hibás termék cseréjét vagy az eredeti állapot helyreállítását követeli, akkor ők kötelesek elvégezni térítésmentesen a beavatkozást. Nem számít, hogy tényleg tudtak-e róla, hogy veszélyes a termék, mindenképpen felelősek a rejtett hibáért.

A kártérítés kérdése szintén rendkívül összetett, egyelőre annyit lehet e körben mondani, hogy mindig a konkrét ügy körülményeitől függ. Amennyiben például az érintett bejelentette a csere iránti igényét a beavatkozást végző egészségügyi intézménynél és az a beavatkozást megtagadta, akkor szerződést szegett. Ebben az esetben az érintett hölgynek tovább kell életveszélyes állapotban élnie, ezért kártérítésre jogosult.

Ha az intézmény megtagadja a cserét, akkor szükség szerint mással el lehet végeztetni a műtétet és ennek összes költségét vissza lehet követelni az eredeti beavatkozást végző szervezetnél. Továbbá: az első műtét összes költsége, és az első implantátum ára is érvényesíthető.

Javasolt stratégia

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kiemelte: fontos, hogy a cserét, vagy az eredeti állapot helyreállítását írásban utasítsa vissza az egészségügyi intézmény. Ha valaki az eredeti - implantátumtól mentes - állapotot kívánja helyreállítani, akkor azt ingyenes beavatkozásként kórházakban is elvégzik.

Ebben az esetben a beültetés teljes költségét lehet majd követelni és kártérítést, ha a beültetést végző szervezet megtagadta az implantátum kivételét. A cserénél ugyanolyan, vagy hasonló jellemzőkkel bíró implantátumot kell minden költség nélkül beültetni.