Csökkenthető a Kínában megjelenő cégek jogi kockázata

Vágólapra másolva!
Az első magyar-kínai ügyvédi iroda, a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda Sanghajban dolgozó jogi szakértője szerint a Kínába tartó magyar vállalkozóknak alapvetően más jogi környezetre, fogalmakra, hozzáállásra kell felkészülniük. Fontos tisztában lenni továbbá a cégjogi, munkajogi különbözőségekkel, a két ország eltérő joggyakorlatával - tudta meg az [origo].
Vágólapra másolva!

Kína és Magyarország joggyakorlatának összehasonlításakor általános észrevételként jegyezhetjük meg, hogy a nemzetközi joggal vagy más országok belső jogával kapcsolatba kerülő ügyletek alapvetően eltérő hozzáállást követelnek meg, mint a tisztán hazai környezetben zajló akciók - tudtuk meg dr. Zebegnyei Ádámtól.

Az első magyar-kínai ügyvédi iroda, a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda Sanghajban dolgozó szakértője szerint különösen igaz ez a felemelkedő piacok jogára. Így amit otthon biztosra veszünk, Kínában talán teljesen ismeretlen, és amit Kínáról tudni vélünk, könnyen kiderülhet, hogy időközben érvényét vesztette.

Tovább árnyalja a képet, hogy ami Kína egyik tartományára most is igaz, a szomszédos városokban lehet, már nem válik be. Nyitottságra, rugalmasságra, tartalékokra, és ha lehet, kínai segítőre van tehát elsősorban szüksége annak, aki kínai vonatkozású ügyletekbe fog.

Különböző mélységű ismereteket igényelnek a kínai partnerekkel létesített kapcsolatok egyes szintjei. Másra kell figyelnie annak, aki tisztán adásvételi ügyleteket köt és annak, aki gyártat Kínában. Eltérő kihívásokkal találkozik az, aki Kínában alapít céget és az, aki máshol hoz létre egy vegyesvállalatot kínai partnerével.

Miként kerülhetők el a csapdahelyzetek?

Dr. Zebegnyei Ádám kiemelte: amennyiben kínai beszállítót választunk, nagyon sok energiát kell a szerződéskötésbe fektetnünk, hiszen egy körültekintően megszerkesztett megállapodás lehet az egyetlen eszköze az esetleges károk orvoslásának.

A rendszeresen nagy figyelmet kapó kétes kimenetelű ügyek ellenére Kínában is megvan a módja annak, hogyan csökkentsük az alacsonyabb beszerzési ár fejében tudatosan vállalt kockázatokat. A gyakori vitás helyzetek ugyanis kitűnő iránymutatást nyújtanak, így a tipikus csapdákat már a tárgyalóasztalnál kivédhetjük.

Ilyennek tekinthető egyebek mellett az átadás-átvétel módja, a fizetés feltételei, az értelmezés és vitarendezés kérdései, vagy az alvállalkozók és teljesítési segédek szerepe - mutatott rá a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője.

Azonban a szigorúbb rendelkezések elfogadtatása nehéz feladat és a tárgyalások során gyakran kölcsönhatásban áll a vételárral is. Ha ezeken az akadályokon sikerrel át is kelünk, számolnunk kell a végrehajtási rendszerben rejlő nehézségekkel.

Kína hatóságai ugyanis kölcsönös jogsegélyegyezmények és végrehajtási konvenciók ratifikálása ellenére is megtagadják a végrehajtást, amennyiben azt az ország közrendjének védelme érdekében indokoltnak tartják.

Cégjogi és munkajogi különbségek

Ha magunk készülünk árunkat bemutatni Kína piacain, a szakmai felkészülés mellett szükséges tájékozódnunk adminisztratív kérdésekről is. Néhány kézzelfogható példával élve: új piaci szereplők gyakran döntenek kereskedelmi képviselet alapítása mellett, hiszen ennek költségei alacsonyabbak a gazdasági tevékenységükben nem korlátozott, egyéb társasági formákénál.

Ugyanakkor a kereskedelmi képviseletek működését (például adózását, munkavállalóit) érintő, néhány nemrégiben bevezetett változás miatt is egyre kevésbé érdemes ezt a formát választani.

A kínai kormányzat egyértelműen a teljes értékű jelenlétet szorgalmazza külföldi befektetők tekintetében, ezért a kiküldetésben foglalkoztatott alkalmazottak vonatkozásában érdemes betartani a beutazásra, tartózkodásra és munkavállalásra vonatkozó szabályokat.

Az elmúlt hónapok eseménye, hogy már külföldiek számára is kötelező a részvétel a társadalombiztosításban, így öt különböző hozzájárulást is kell fizetnie az őket foglalkoztatóknak. De a kínai állampolgárok munkaviszonya is tartogathat nehézségeket, hiszen sok tekintetben kisebb mozgásteret biztosít a cégeknek a kínai munkajog.

A hazai jogban is ismert próbaidőhöz hasonló természetű szakaszt követően itt különbséget tesznek egy újabb átmeneti időszak, majd a véglegesnek tekinthető harmadik szakasz között, folyamatosan változó feltételeket támasztva többek között a munkaviszony megszüntetésével szemben.

A védjegy megóv

Köztudomású a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelmének problematikus helyzete - emlékeztetett a Yingke Várnai Ügyvédi Iroda szakértője.

Erről a rendkívül terjedelmes témáról csak annyit, hogy termékeink Kínában történő gyártásakor is szükséges a megóvni kívánt védjegyek (kínai hatóság általi!) bejegyzése még akkor is, ha értékesítést egyáltalán nem tervezünk az országban.

Vegyesvállalat - vegyes érzelmek

Ismét más viszonyulást feltételez, ha a magyar vállalkozás a kínai partnerrel Magyarországon, vagy egy harmadik állam területén vegyesvállalatot alapít. A kínai partnertől méltán várható el, hogy hasonló nyitottsággal és rugalmassággal álljon a számára idegen szabályozási környezethez.

Ám a gyakran pénzhiánytól szenvedő és befektetőtársra utalt, valamint egy a helyzetével tökéletesen tisztában lévő, lassan páratlan erejű gazdasági nagyhatalom képviselője között fennálló egyensúlyhiány könnyen megmutatkozhat a közöttük létrejövő jogviszonyokban is - mutatott rá a Sanghajban dolgozó szakértő.