Drágán dolgozott az ING nyugdíjpénztára, most fizethet

Vágólapra másolva!
Három nyugdíjpénztár után az ING nyugdíjkasszájának is vissza kell fizetnie a többletköltségeket tagjainak, miután a PSZÁF jogerősen pert nyert a pénztár ellen. A négy pénztár összesen 5 milliárd forintot bukott.
Vágólapra másolva!

Jogerős bírósági döntés az ING nyugdíjpénztárának több milliárd forintot kell visszafizetnie volt és jelenlegi tagjainak a tőlük korábban jogsértően elvont vagyonkezelési többletköltségek miatt - közölte csütörtökön a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A felügyelet 2010 második felében vizsgálta több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét, és megállapította: a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjkassza és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

A PSZÁF felszólítása után az Aegon és az Axa az alapkezelőikkel történt elszámolás után visszafizette tagjainak a korábban elvont összegeket. Az OTP pénztára először bírósági eljárást kezdeményezett a PSZÁF intézkedésének felülvizsgálatára, ám az idén áprilisban vagyonkezelőjével együtt elfogadta a felügyeleti határozatban foglaltakat, s azóta már fizetett is a tagjainak. A peres felek kérése miatt a bíróság megszüntette az üggyel kapcsolatos eljárást.

Az ING a többiekkel ellentétben közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, és a hatályon kívül helyezését kérte. A Fővárosi Ítélőtábla azonban szerdán a PSZÁF-nak adott igazat a perben, ez alapján a határozat végrehajtandóvá vált. A PSZÁF közleményéből kiderül az is, hogy az elmúlt bő másfél évben a téma kapcsán hozott felügyeleti intézkedések nyomán a négy érintett nyugdíjpénztár összességében közel 5 milliárd forintnyi összeget térített vagy térít meg több százezer volt és jelenlegi pénztártag részére.