Mégsem szűnik meg az iparűzési adó

2006.06.16. 7:47

A kabinet hatályon kívül helyezi az iparűzési adó jövő év végi megszűnéséről rendelkező törvényi részt, amelyet tavaly fogadott el az országgyűlés - írja a Napi Gazdaság. Jelenleg ebből az adónemből származik a települések adóbevételeinek 84 százaléka.

A kormány a kedden benyújtott törvénycsomagban hatályon kívül helyezi az iparűzési adó 2007. végi megszűnéséről rendelkező törvényi részt, amelyet tavaly fogadott el az országgyűlés. Az indoklás szerint az önkormányzatok alkotmányos védelmet élvező gazdálkodási biztonsága megköveteli, hogy a helyi iparűzési adó ne szűnjön meg 2008-tól. Miután ebből az adóból származik a települések adóbevételeinek 84 százaléka, nem lehet anélkül kivezetni az adót, hogy ne érezzék meg a helyi büdzsék. Az a szövegrész is hatályát veszti egyúttal, amelyik az iparűzésit felváltó adó törvénybe foglalását írta elő 2006. végi hatállyal. Az indoklás folytatása szerint az érintettek felkészülése érdekében a javaslat a lehető legkorábbi hatálybalépést fogalmazza meg; erre vonatkozóan azonban a jogszabályi rész nem tartalmaz utalást.

Korábban a kormány 2008-tól tervezte az ingatlanadó bevezetését (vagy inkább kiterjesztését), amit sokan épp az iparűzésit helyettesítő megoldásnak gondoltak. Jelenleg úgy tűnik, hogy a két adó párhuzamosan fut majd egy darabig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK