Egymilliárd forinttal több a baromfiágazatnak

2006.08.02. 16:10

A kormány szerdai ülésén egymilliárd forinttal, 2,5 milliárd forintra emelte azt a keretet, amelyből a baromfiágazat szereplői kaphatnak támogatást a madárinfluenza miatt elszenvedett károkért. A Baromfi Terméktanács szerint ugyanakkor ez még mindig csak a veszteségek töredékét fedezi majd.

Bővül a kártérítésben érintettek köre is: erről Magyarország kérésére az Európai Unió döntött. Az érintett termelőket a rendkívüli piactámogatási intézkedéseken felül kedvezményes takarmányvásárlási lehetőséggel is segíti a kormány - utóbbira további félmilliárd forint áll rendelkezésre.

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy az eddigi másfél milliárd forintnál egymilliárddal többet, összesen 2,5 milliárd forintot különít el a madárinfluenza miatti kényszervágások okozta károk megtérítésére. Ennek felét utólag visszatéríti az Európai Unió.

Az Európai Uniótól kapott támogatást több célra is fel lehet használni, így a tenyésztojás megsemmisítése, a napos baromfi megsemmisítése, a tenyészállomány előrehozott vágása, vagy késleltetett telepítése miatt elszenvedett károk enyhítésére is.

A kártérítésre jogosultak számára kedvező változást jelent, hogy az uniós szabályok szerint eredetileg csak a 2005 októbere és 2006 áprilisa között leölt állatok esetén számíthattak ilyen támogatásra. Ezt az időszakot azonban meghosszabbították, így már a 2006 augusztus végéig bekövetkezett károkat is figyelembe veszik.

Újabb, kedvező változás, hogy az unió Magyarország kérésére az érintettek körét is kiterjesztette, így nem csak a csirkeágazatra, hanem a kacsa-, a lúd- és a pulykaágazatra is vonatkozik a lehetőség, mert a legnagyobb károk a viziszárnyasok tartóit érték.

A kormány mindezeken felül a kedvezményes takarmányvásárlás lehetőségének biztosításával is segíti a baromfitartókat. Erre félmilliárd forintos keretet biztosít a kabinet.

Ez a 2,5 milliárd forint azonban még mindig csak a tényleges károk töredéke, az ágazat 17-18 milliárdot vesztett a madárinfluenza miatt - mondta az [origo] kérdésére Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Ezt az összeget az unió is elismerte. Az eddig leölt 800 ezer baromfi, és az emiatt üresen maradt telepeken munka nélkül maradt, 25 ezer ember másodlagos kárát nem oldja meg ez az összeg. Pontos adatot csak augusztus végén, illetve a járvány befejeződésének hivatalos bejelentése után lehet majd megállapítani, és Brüsszel felé közvetíteni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK