Nem csak tekintélyéből veszített a rendőrség

2006.09.22. 6:56

Komoly anyagi károkat okozott a rendőrségnek az elmúlt napok zavargása. Infomrációink szerint csak a vizágyú elvesztése 80 millió forintjába kerül a rendőrségnek.

A rendőrséget ért károk felmérése még folyamatban van, de csak az MTV székházánál a technikai eszközökben mintegy nyolcmillió forint kár keletkezett - közölte Bene László országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatón. Az [origo] megkeresésére az ORFK sajtóosztályán azt a tájékoztatást adták, hogy a károk forintosított összértékét egyelőre nem lehet meghatározni. A rendőrök most természetesen a közrend helyreállítására koncentrálnak, az elszenvedett anyagi veszteségeket később mérik fel pontosan. Az eszközökben esett károk, illetve a mozgósítás miatti pluszköltségek azonban bizonyosan a többszörösére rúgnak a hétfő esti tételnek.

A rendőrségnek a legnagyobb veszteségeket kétségkívül gépparkjában kell elkönyvelnie. Még hétfő este elveszítették egy vízágyújukat (értesüléseink szerint ezek után mindössze 2-3 ilyen ép autójuk maradt). Ezenkívül a rongálók felgyújtottak két új, bérelt Skoda Octaviát, valamint használhatatlanná tettek egy készenléti csapatszállító IFA teherautót is. Ezek a veszteségek már közelítik a 100 millió forintot, információink szerint a vízágyú például önmagában mintegy 80 millió forintba kerül. A betört ablakok és kiszúrt gumiabroncsok számát még megbecsülni sem igen lehet.

A rendőrök védőfelszerelésében is óriási károk keletkeztek, értesüléseink szerint a 60-70 ezer forintos pajzsok és sisakok olyan mennyiségben repedtek és törtek, hogy az utánpótlás biztosítása érdekében jelenleg is zajlik az új eszközök beszerzése. Az új, törhetetlen pajzsokat Amerikából rendelik, mivel a régiek egy-két viperaütéstől ripityára törtek. A felszereléssel sajnos amúgy sem áll jól a rendőrség, a nemrég vásárolt új, beépített rádiós sisakokkal például előfordult, hogy a bevetésen levő rendőr fején egy nagyobb ütés hatására szétrepedt.

Magyarországon nem tartozik a rendőr személyi felszerelésébe a sisak, a pajzs, ezeket ilyen helyzetekben a központi raktárból veszik föl a rend őrei. Ezek száma azonban véges, ezért például a fővárosi kerületi rendőröknek nem is jut belőle, ők kénytelenek csupán golyóálló mellényükben bízni, igaz, a tömegoszlatásban nem is vetik be őket. Gazdagabb országokban a készenléti felszerelési tárgyak a rendőr saját személyes felszereléséhez tartoznak, így adott esetben csak a szekrényébe kell benyúlnia a szükséges eszközökért.

A budapesti zavargásokban nem csak fővárosi és nem csupán speciálisan bevetési feladatokra kiképzett rendőrök vesznek részt. A felszerelés, ruházat eltérő például az úgynevezett "kékruhások" (a Rebisz: a Rendészeti Biztonsági Szolgálat rohamrendőrei) és a megyei állományú rendőrök esetében. Ez attól függ, hogy az egyes területeken milyen felszerelést rendszeresítenek. Magyarországon az ilyen helyzetekre rendszeresített rendőri védőfelszerelés (tehát fegyverek nélküli) összértéke körülbelül 300-350 ezer forint.

Gálik Viktória, a Rebisz szóvivője az [origo] kérésére elmondta, mekkora tételt képeznek a bevetésen használt eszközök egy tömegoszlató rendőrön. Ezek szerint,az ütésálló sisak 50-60 ezer forintba kerül, a törésbiztos pajzsok 60-70 ezerbe. A gázálarc és tartozékai 25 ezer forintot kóstálnak, a ruházat és bakancs összesen úgy 70-80 ezer forintos tételt képvisel, a teljes testet védő páncél pedig 120 ezer forintba kerül.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK