Bokros: A kívánságműsornak véget kell vetni!

2006.10.16. 11:29

A gyógyítás, az oktatás és a nyugdíjrendszer reformja nélkül a pénzügyi stabilitás sem valósítható meg - mondta Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója hétfőn a Budapest Corvinus Egyetemen a "Reform és növekedés" című konferencián.

"Véget kell vetni az elmúlt évek kívánságműsor-gazdaságpolitikájának, amelynek egyensúlyromboló, növekedésgátló következményei 2010-ig az inflációban, a romló életszínvonalban jelennek meg" - mondta a közpolitikai forradalom szükségességéről szóló előadásában Bokros Lajos.

A gyógyítás reformjához szükséges, de nem elégséges feltétel a vizitdíj - jelezte a volt pénzügyminiszter, aki hangoztatta: a "potyautasoknak" csak a baleseti sürgősségi ellátás jár, semmi más. "Tarthatatlan, hogy Magyarországon csak a lakosság harmada fizet egészségügyi járulékot, miközben 10 millióan veszik igénybe a szolgáltatásokat" - figyelmeztetett a CEU professzora. Az ingyenes kórházi gyógyszerellátást éppúgy meg kell szüntetni, és a közgyógyszer-ellátás újragondolása is szükséges - tette hozzá.

Bokros Lajos megismételte azt a többször hangoztatott véleményét, hogy be kell vezetni a nyugdíjasok egészségügyi hozzájárulását, ami a 13. havi nyugdíj reciprokának megfelelően 8 százalék lenne. Az egészségügyi reform megvalósíthatatlan versengő magánbiztosítók nélkül, mivel csak a finanszírozási verseny képes kikényszeríteni a szolgáltatási versenyt - hangsúlyozta a CEU vezérigazgatója.

A tandíj szükséges, de nem elégséges feltétele a felsőoktatási reformnak, ahol például az oktatókat a tandíjakból kellene fizetni - közölte a professzor. A túlméretezett felsőoktatást a fejkvóta finanszírozás eltörlésével lehet karcsúsítani - állítja Bokros Lajos, aki úgy vélte, hogy a közalkalmazotti státusuktól megfosztott oktatókat a teljesítményük alapján kellene díjazni.

A nyugdíjreform keretében a korhatárt 65 évre javasolja felemelni a volt pénzügyminiszter, emellett a korkedvezményes nyugdíjazás azonnali megszüntetése és a rokkantnyugdíjasok státusának évenkénti felülvizsgálata mellett érvelt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK