Közbeszerzésért bírságolták Szentest

2007.01.25. 7:47

Szentes Város önkormányzatát félmillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az elmarasztalt testület nem a pénzügyi ütemezésnek megfelelő - és így érvénytelen - ajánlatot fogadott el nyertesnek egy közbeszerzésben.

Félmilliós bírsággal sújtják Szentes önkormányzatát szabálytalan közbeszerzés miatt. A múlt év szeptemberében írt ki nyílt közbeszerezési eljárást a szentesi önkormányzat egy 100 személyes idősek otthona felépítésére. A közel 5 ezer négyzetméteres létesítményhez kapcsolódó közmű-munkákat is el kellett végezni, a prognosztizált 1 milliárd 77 millió forintos áron.

Miután a 161 milliós önrészt leszámítva a többit állami céltámogatásként kapta a város, az építés ütemét is a támogatás folyósításához kellett igazítani. Így került be a közbeszerzési dokumentációba az a követelmény, hogy 2006-ban az ár 9 százalékát, 2007-ben 47, míg 2008-ban 44 százalékát lehet leszámlázni. A befejezési határidő 2008. május 1.

Ajánlatot 5 cég adott be, ebből kettőé érvénytelen volt. Az ajánlatkérő a Bodrogi Bau Kft. ajánlatát nyilvánította nyertessé, míg második helyezettként a Zalai Zrt.-t vette számba. A nyertes vállalkozás 2007. november 15-iki határidőre vállalta az idősek otthonának felépítését, és ennek megfelelően tett ajánlatot a 974 millió forintos ár számlázására. Így 2006-ban 1, míg 2007-ban 6 számlát bocsátott volna ki.

A második helyre rangsorolt cég ugyan 1 milliárd 56 millió forintért vállalta volna el a munkát, de a számlákat a kért ütemezésnek megfelelően nyújtotta volna be. A Zalai Zrt. több kifogást felhozva fordult jogorvoslatért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. A listán szerepelt az, hogy a nyertes vezetője nem megfelelő aláírási címpéldányt mellékelt, illetve hogy a felelős műszaki vezető képzettsége sem megfelelő. A Döntőbizottság csak a fizetési ütemezés megsértését tartotta jogsértőnek, mivel az valóban nem a kiírásnak megfelelő volt az ajánlatban. Így érvénytelen ajánlatot fogadott el nyertesnek az önkormányzat. Ezért a jogsértésért a Döntőbizottság 500 ezer forintra bírságolta.