A szállítás emeli az UV villamosok árát

2007.04.14. 9:24

Büfének, sörözőnek, de még kerti partiknak is otthont adhatnak a kiöregedett UV- villamosok. Nagy érdeklődés mutatkozik a kiszuperált motor- illetve pótkocsik iránt. Van, aki fél millió forintot ajánlott egy villamos pótkocsiért. A licit április 18-ig tart és csak az nyer, aki a legtöbbet ígéri a fővárosi sárga járgányokért.

Öreg villamosra vágyó vevőket keres a BKV. Április 18-ig lehet vételi árajánlatot tenni, az eladásra kínált 63 darab forgalomból kivont pótkocsira és motorkocsira, amelyek a főváros 49-es vonalán közlekedtek.

A járművek a Combinók forgalomba helyezése miatt váltak feleslegessé. A 49-es vonalán a Combinók elődei a Ganz szerelvények járnak majd az UV-k helyett - mondta az [origo]-nak Kiricsi Karola, a BKV ZRt. szóvívője.

Az 1956-ban forgalomba állított szerelvényekből minden használható alkatrészt kiszerelnek a vállalat szakemberei. Ezeket a 47-es, és a 41-es járatok UV kocsijánál még fel tudják használni. Szabott vételár nincs, az lesz a villamosok gazdája, aki a legtöbbet ajánlja - közölte Kiricsi Karola. A villamosokból befolyt összeget pedig beruházásra fordítják. Tavaly 20 darabot adtak el.

Az igazi tortúra azonban a vásárlás után jön. A villamosok alap szállítási díja tréllerrel 300 ezer forint plusz áfa - mondta az  [origo]-nak Fírbás Miklós az egyik szállítási cég munkatársa. Ezekhez a járgányokhoz azonban kötelező az úgynevezett sárga kísérő kocsi valamint rendőri biztosítás és az útvonal bejárása. Így a szállítás ára eléri az egy millió forintot is. Amennyiben a jármű 4,5 méternél magasabb a villany vezetékek ideiglenes levágását is meg kell fizetni.

Forrás: [origo]
Kertipartikon is jól mutat

Amennyiben valaki az olcsóbb vasúti szállításban bízik, először dokumentálni kell a villamos pontos méretét és egy műszaki rajzot - közölte Hamvai Enikő, a MÁV Transped Kft. főosztályvezetője. Ennek elfogadása után még meg kell oldani a villamos pályaudvarra szállítását és a berakodást. A MÁV ugyanis csak a szimpla sínen vállalja szállítást az egyik helységből a másikba. A ki-berakodással és egyéb költségekkel tehát, így is közel egy millió forintba kerül a szállítás.

Hasonlóan pénzbe kerül, ha valaki több napig nem tudja az új járgányát elszállíttatni. A BKV ugyan tárolja a Fehérvár úti telephelyén, de egy napi tárolási díj 6-7 ezer forintba kerül amit ugyancsak a tulajdonosnak kell megfizetni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK