Milliárdos fagykár a gyümölcsösökben

2007.05.02. 16:36

Még nem mérék fel a teljes kárt, de valószínű, hogy az idei kajszitermés 70-90 százalékát elpusztította a májusi fagy Észak-Kelet-Magyarországon. Az illetékes miniszter a károsultak hiteleinek átütemezését próbálja elérni.

A keddről szerdára virradó éjszakai fagy miatt szinte teljesen elfagyott a kajszitermés Kelet- és Északkelet-Magyarországon, de nincs olyan gyümölcs, amelyet ne károsított volna a néhol mínusz 7 fokot is elérő hideg - mondta Szabó József, a FruitVeB Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az idei gyümölcstermésben jelentős károkat okozott már a múlt hétvégi éjszakai fagy is, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kertekben, akkor az alma- és kajszitermés 70-90 százaléka károsodott.

Szabó József szerint az ilyen alacsony hőmérséklet ebben az időszakban rendkívülinek számít, alig 10 évente fordul elő. A károk tényleges felmérése eltarthat egy-két hétig, de a szakember szerint nem zárható ki, hogy eléri a több milliárd forintot. Szabó József a károk enyhítését csak állami segítséggel tartotta megvalósíthatónak.

Kiss Gábor, a legjelentősebb hazai kajszitermesztőket egyesítő szervezet, a Gyümölcsért Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szervezet 55 tagja mintegy 240 hektáron foglalkozik kajszitermesztéssel, a termés mintegy 90 százalékát vitte el a fagy. Hozzátette: a termelők általában nem rendelkeznek ilyen káreseményre vonatkozó biztosítással, mert a tőkeszegény vállalkozók nem tudják vállalni, hogy kifizessék a várható bevételük akár 30 százalékát is elérő biztosítási összeget.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, fideszes képviselő a vasárnapi fagyot követően katasztrófának nevezte a kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, a pontos kárt a szakembereknek kell felmérniük, s a kárenyhítés mértékére annak ismeretében a termékpálya-bizottságnak kell javaslatot tennie a kabinet számára.

Hozzátette, hogy kezdeményezik a szabolcsi kormánypárti képviselők összehívását egy tanácskozásra. "Olyan súlyú ügyről van szó, amely egy asztalhoz parancsol minden politikai erőt" - mondta.

A zempléni gyümölcsösökben szerdára virradóra mintegy 800 hektárnyi területen körülbelül 240 ezer kajszibarackfa károsult - mondta Kiss Gábor, a gyümölcsös ügyvezetője. A Szerencstől Göncig tartó gyümölcsösökben 80-90 százalékban lefagyott a termés, a szerda reggeli hőmérséklet ezeken a területeken átlagban mínusz négy, mínusz öt fok volt. A legnagyobb kár a kajszisokban keletkezett, de fagy érte a dió-, az alma- és a cseresznyefákat is.

Németh László, az FVM megyei hivatalának főtanácsosa arról számolt be, hogy az első fagyhullám Borsodot április 23-án érte, ekkor kisebb károkkal "megúszta a termés", ám május 2-ra virradóra - az elsődleges adatok szerint - szinte az egész megyét sújtotta a fagy. Boldogkőváralja térsége mellett a Csereháton - Baktakéknél -, Fancsal, Szikszó területén, sőt még Miskolc környékén Felsőzsolcánál is károkat okozott a májusi hideg.

A falugazdászok jelzik a károkat, ezek felmérése jelenleg is tart. Megjegyezte, hogy tapasztalatai szerint öt-hat évente fordul elő, hogy a fagy tizedeli a termést, de "az idei ritka példa, ugyanis egymás után két hullámban is veszteséget okozott a hideg".

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, a gazdák elsősorban az önkéntes agrár-kárenyhítési rendszertől számíthatnak támogatásra, továbbá hiteleik átütemezése, költségeik integrátori-banki finanszírozása jöhet szóba. A jövő hétre munkatársai találkozót szerveznek a bankokkal - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kárenyhítésnél a tárcának tekintettel kell lennie az európai uniós támogatási szabályokra, amelyektől természetesen nem térhet el. Megjegyezte, az önkéntes biztosítási alap lehetőségével, amelyet az unióban Magyarország elsőként hozott létre, sajnos  a termelőknek mindössze 6-8 százaléka élt, de most megvizsgálják, a csatlakozási határidőt ki lehet-e még tolni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK