Felavatták a Hankook dunaújvárosi gyárát

2007.06.26. 18:06

A világ hetedik legnagyobb gumiabroncsgyártó cége, a Hankook Tire ma bejelentette új, Európában indított termelésének kezdetét. A megnyitóünnepségre kevesebb, mint egy évvel az alapkőletétel után került sor.

Az első gumiabroncs legördülése után a Hankook Tire elnök-vezérigazgatója, Seung Hwa Suh, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Eom Seock Jeong, Korea magyarországi nagykövete egy rövid ünnepség keretein belül írta alá az első gumiabroncsot. A ceremónián részt vettek a gyárnak otthont biztosító Dunaújváros és Rácalmás polgármesterei, Kálmán András és Schrick István. A beruházást gyors fejlesztés jellemezte: a gyáravatóra kevesebb, mint egy évvel a Hankook Tire alapkőletételi ünnepsége után került sor.

Az új gyár az egyetlen európai Hankook gyár, és évi 10 millió gumiabroncsot állít elő 2010-től. A Hankook legnagyobb befektetése mintegy 500 millió euró értékű, és 1500 magyar alkalmazottat foglalkoztat (köztük majdnem 23 százalék a mérnök és az egyéb műszaki szakember). Ezidáig 810 alkalmazottat vettek fel, akik közül 3-6 hónapon keresztül Koreában tanult 350 fő.

A Hankook Tire a világ hetedik legnagyobb és az egyik leggyorsabban növekedő gumiabroncsgyártója. A Hankook Tire bevételének körülbelül öt százalékát kutatás-fejlesztésre fordítja, és élenjáró technológiákat fejleszt öt globális k+f centrumában. Világszerte 170 országban forgalmazott termékeivel 7. helyen van az értékesítésben. A cégnek 12 000 alkalmazottja, 5 regionális központja, 9 értékesítési irodája, 11 leányvállalata és 5 k+f központja van, bevételeinek 70 százaléka tengerentúli piacokról származik. A Hankook Tire-nek leányvállalatai és ágazati irodái megtalálhatóak Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában, Spanyolországban, Oroszországban, Törökországban és Magyaroszágon. A vállalat európai gyártási bázisként kívánja használni az új gyárát, melyben 10 millió gumiabroncs kapacitást terveznek megvalósítani 2010-ig.

Forrás: MTI

"Örülünk, hogy a magyar kormány, Dunaújváros lakossága és a régió szívesen fogadta a vállalatot" - jelentette ki az elnök-vezérigazgató. "Egyik legfontosabb célunk, hogy kiváló minőségű és nagy teljesítményű gumiabroncsok gyártásával fellendítsük a régió és az ország gazdaságát." Suh úr mellett a Hankook Tire képviseletében megjelent Hjun Sik Cso, globális marketingigazgató, Sziung Do Dzsin működési és irányítási igazgató és Jung Young Lee, a dunaújvárosi gyár elnökhelyettese és ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK